Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Carisolv – rješenje za strah od odlaska kod zubara

Carisolv – rješenje za strah od odlaska kod zubara

Carisolv petak

Savremeni koncept minimalno invazivne stomatologije obuhvata sve njene grane, počev od preventivno profilaktičkih mjera pa sve do hiruških metoda. Moderne tendencije podrazumijevaju što manju traumu i maksimalno očuvanje zdravog tkiva. Tehničko – tehnološki razvoj i usavršavanje materijala značajno su uticali na rad stomatologa.Metoda koja bi u svakom slučaju zadovoljila pacijente je da preparat bude efikasno sredstvo koje će selektivno djelovati na oboljela tkiva, a da pri tom pacijentu obezbjedi komforan i bezbolan tretman bez neprijatnih zvukova i vibracija. Jedna od novijih mogućnosti koja se značajno približava ovim zahtjevima je hemijsko mehanička metoda uklanjanja karijesa. Upravo CARISOLV predstavlja sredstvo koje zadovoljava pacijenta i stomatologa.

Hemijska komponenta Carisolva razmekšava i razlaže karijesni dentin koji se zatim određenim instrumentima namijenjenim za ovu priliku uklanja. Carisolv ne djeluje na zdrav dentin. Proces uklanjanja karijesa se zasniva na tome da se gel (CARISOLV)  nanosi na karijesni dentin i  sačeka  30 sec. kako bi Carisolv počeo da otapa karijesom zahvaćeni dentin, a zatim se određenim ručnim instrumentima on uklanja do zdravog dentina. Postupak je potpuno bezbolan.

Nakon obrade karijesa kavitet se provjerava karijes markerom i ukoliko nema krijesa pristupa se definitivnom zatvaranju kaviteta nekim od preparata (kompoziti, glas-jonomeri, itd.). Postupak uklanjanja karioznog dentina je apsolutno bezbolan, konforan i efikasan. CARISOLV  je švedski preparat, proizveden 2000.god. i od tada se usavršavao tako da je apsolutno bezbjedan za upotrebu kod svih osoba počev od djece  do osoba u poznijim godinama.

Izvor: stetoskop.info, autor: ass dr Aleksandar  Mitić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top