Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Čemu služe rendgenske snimke u stomatologiji?

Čemu služe rendgenske snimke u stomatologiji?

Čemu služe rendgenske snimke u stomatologiji ponedeljak

Rendgenske snimke koriste se u svim stomatološkim područjima i to za dijagnostiku, planiranje liječenja, liječenja kao i za terapijsko i poslijeterapijsko praćenje. Brojni su primjeri upotrebe rendgenskih snimaka u stomatologiji, a u ovom tekstu navešćemo najčešće.

U restorativnoj stomatologiji i endodonciji rendgenske snimke služe za otkrivanje i praćenje karijesa te traumi i patoloških promjena u pulpi i periapikalnom području.

Najčešće se rade male intraoralne te panoramske snimke (ortopantomogrami). Prema savremenim stomatološkim standardima, prilikom endodontskog liječenja zuba uobičajeno je napraviti više rendgenskih snimaka: jednu prije početka liječenja radi pravilnog postavljanja dijagnoze, a drugu obično tokom liječenja kako bi se potvrdila instrumentacija do vrha korijenskog kanala. Po završetku liječenja, nakon punjenja kanala, potrebno je napraviti još jednu snimku kako bi se vidjelo jesu li korijenski kanali dobro napunjeni. Zavisno o inicijalnom patološkom procesu, sljedeća snimka nastaje u razdoblju praćenja pacijenata i to obično 3, 6 ili 12 mjeseci po završetku liječenja. Katkad je potrebno načiniti i dodatne snimke, pojave li se tokom liječenja određene komplikacije.

U dječjoj stomatologiji se rendgenske snimke koriste za slične potrebe kao i kod restorativne stomatologije i endodoncije, s time da ovdje imaju i dodatnu namjenu.

Izradom panoramske rendgenske snimke koja prikazuje cijelu gornju i donju čeljust moguće je utvrditi zubni status te vidjeti sve iznikle i neiznikle zube. To je posebno bitno radi planiranja liječenja te dijagnostifikovanja eventualnih anomalija u razvoju i rastu zuba i čeljusti koje se mogu ispraviti ortodontskim liječenjem. Izrada panoramske rendgenske snimke sastavni je dio ortodontskog tretmana. U ortodonciji se osim te snimke izrađuju još i druge rendgenske snimke, a najčešće bočne snimke lobanje.

U parodontologiji su najčešće intraoralne te panoramske rendgenske snimke koje nastaju radi dijagnostike i praćenja liječenja parodonta.

Pošto je zdrav i saniran parodont preduslov za provođenje protetskog liječenja, nerijetko te rendgenske snimke služe i za daljnje protetsko zbrinjavanje zuba.

U stomatološkoj se protetici katkad izrađuju i posebne rendgenske snimke, pogotovo kada postoje smetnje koje se povezuju s čeljusnim zglobom. Potreba za izradom posebnih rendgenskih snimki može se pojaviti i u oralnoj medicini; npr. kada je potrebno dijagnostifikovati poteškoće vezane uz izlučivanje žlijezda slinovnica. U oralnoj hirurgiji se prije svakog vađenja zuba ili operacijskog zahvata preporučuje izrada rendgenske snimke. Rendgenske snimke su neizostavan alat u dijagnostifikovanju tumora i cisti u području čeljusti, a posebno su važne prilikom planiranja implantološkog liječenja, kada se osim u stomatologiji uobičajenih rendgenskih snimaka (intraoralne i panoramske snimke) koriste i druge napredne (rendgenske) tehnologije za pravilno planiranje postave zubnih implantata.

Izvor: zdrav-zivot.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top