Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kratki vodič za urgentna stanja u usnoj duplji

Kratki vodič za urgentna stanja u usnoj duplji

Kratki vodič za urgentna stanja u usnoj duplji petak

Kao posljedica nedovoljne brige o oralnom zdravlju mnoga oboljenja zuba i usta razvijaju se postepeno da toga pacijenti nisu ni svjesni. Ponekad se zna pojaviti i iznenadna bol koja zahtijeva hitnu stomatološku intervenciju. Pacijentu je često vrlo teško izdiferencirati porijeklo boli kao i znati šta poduzeti u takvim situacijama.

Radi toga dajemo vam kratki vodič za urgentna stanja.

Veliko krvarenje

Ujed za usnu ili jezik s profuznim krvarenjem: Ukoliko ste se akcidentalno ujeli za jezik ili usnu, potrebno je očistiti ranu sterilnom gazom i staviti hladnu oblogu kako bi se spriječio otok. Ukoliko je krvarenje veliko i ne može se spontano zaustaviti, potrebno je hitno javiti se stomatologu.

Slomljen zub: Ukoliko ste slomili zub ili je napukao, potrebno se hitno javiti stomatologu. Nakon što ste osjetili puknuće, isperite usta mlakom vodom i u slučaju loma s krvarenjem stavite s vanjske strane hladnu oblogu.

Puknuće ortodontske bravice: Ukoliko je došlo do puknuća ortodontske bravice na vašem fiksnom ortodontskom aparatu, javite se odmah ortodontu. Postoje neka stanja loma bravice koja ne zahtjevaju hitnost dok druga obavezno podrazumijevaju pravovremenu intervenciju ortodonta.

Iznenadna klimavost zuba: Hitno se javite stomatologu. Uzmite analgetik jer su takva stanja praćena bolom i, naravno, nemojte zaboraviti staviti hladnu oblogu s vanjske strane aficirane regije.

Gubitak plombe

Iščašenje zuba iz alveolarne čašice: Potrebno je isprati zub u čistoj vodi te vratiti u mjesto iščašenja/alvilarna čašica te se hitno javiti stomatologu kako bi imobilizirao zub. Ukoliko niste u stanju vratiti zub u njegovo ležište, potopite ga u mlijeko jer postoje studije koje ukazuju da mlijeko može sačuvati zub i javite se što prije stomatologu.

Ne savjetuje se skidanje tkiva sa zuba u ovakvim stanjima, već samo ispiranje zuba u smislu otklanjanja nečistoća.

Gubitak plombe/dentalnog ispuna ili krunice zuba: Javite se stomatologu koji će vam objasniti kako da zaštitite zub do njegove intervencije.

Perikoronitis: Stanje koje nastaje kao posljedica nicanja umnjaka i praćeno je bolom, otokom, iritiranom gingivom u području neizniklih umnjaka, lošim zadahom i ograničenim otvaranjem usta. Ovo stanje podrazumijeva često hitnu intervenciju stomatologa, stoga se savjetuje hitno javljanje stomatologu.

Bol zuba: Svaka bol u zubima traži hitno javljanje stomatologu, bilo da se radi o periodičnoj ili kontinuiranoj boli.

Odlazak specijalisti

Kao i u svim drugim stanjima vezanim za zdravlje, tako i u stanjima dentalne i oralne patologije ranije javljanje stomatologu povećava šanse za apsolutno izlječenje i oporavak, dok svako prolongiranje javljanja stomatologu može značiti trajno oštećenje i/ili gubitak zuba.

Bolni otok

Pojava otoka praćenog bolom zahtijeva javljanje stomatologu i vrlo često hitnu intervenciju. Do dolazaka kod stomatologa isperite usta mlakom slanom vodom koja je prethodno proključala kako bi umanjili bol i otok.

Lom vilice

Ukoliko pretpostavljate da vam je slomljena donja vilica, hitno se javite stomatologu ili u centar urgentne medicine. Tokom transporta do medicinske ustanove stavite hladnu oblogu.

Izvor: sanaris.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top