Home / Slobodno vrijeme / Ne, Britanci nemaju loše zube

Ne, Britanci nemaju loše zube

Ne, Britanci nemaju loše zube petak

Mit o Britancima požutjelih, kvarnih zuba, koji je posebno ukorijenjen među Amerikancima, jednostavno nije tačan, otkriva nedavno istraživanje u kom se čak tvrdi da Britanci imaju zdravije zube od Amerikanaca.

“Suprotno uvreženom vjerovanju, naše istraživanje je pokazalo da Britanci nemaju šta da zavide Amerikancima kada je reč o zubnoj higijeni”, navode autori studije pod naslovom “Ostin Pauers grize”, po britanskom filmskom junaku nezdravog osmijeha koji parodira Džejmsa Bonda.

Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada muškaraca i žena, starosti od 25 godina i više, otkrilo je da Amerikancima nedostaje malo više zuba – 7,31 po osobi, za razliku od Britanaca kojima u prosjeku fali 6,97 zuba.

Autori studije, objavljene u časopisu British Medical Journal, navode da je predubjeđenje o “lošem britanskom zubalu”, staro više od 100 godina, podsticano reklamama za zubnu pastu sa “blistavim američkim osmjesima”.

Socijalne razlike po pitanju zuba su veće u SAD nego u Velikoj Britaniji: najsiromašniji stanovnici Velike Britanije imaju zdravije zube nego pripadnici istih društvenih slojeva u SAD kojima su zubarske usluge, mahom privatne u ovoj zemlji, praktično nedostupne.

Britanska štampa se odmah “uhvatila” za ove podatke: “Nasmješite se! Američki zubi su gori od naših!”, naslov je članka objavljenog u “Tajms”-u, dok visokotiražni tabloid “San” ističe: “Stručnjaci potvrdili, Jenkiji nemaju pravo da se rugaju našem zubalu!”, a Indipendent zaključuje da “britanski zubi raspršuju američke predrasude”.

Izvor: novimagazin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top