Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Degenerativne promjene u viličnom zglobu

Degenerativne promjene u viličnom zglobu

Degenerativne promjene u viličnom zglobu srijeda

Problemi koji se javljaju u vilici, kao što je čujno otvaranje i zatvaranje usta, „pucketanje“ viličnog zgloba, bol ili ukočenost vilice, „iskakanje“ viličnog zgloba prilikom jačeg otvaranja usta ili zjevanja, glavobolja, migrena, simptomi su Kostenovog sindroma.

Neki pacijenti koji se lijekaru javljaju zbog pomenutih tegoba mogu da imaju i bolove u mišićima lica tokom žvakanja, poremećaj sluha, zujanje u ušima ili rijeđe smetnje u vidu.

Svi pomenuti simptomi ne moraju da se jave kod jedne osobe, ali ako se više njih udruži, ugrožavaju kvalitet života oboljelog.

Iako se o Kostenovom sindromu ne govori često, sa tegobama koje se kriju iza ove dijagnoze živi nemali broj pacijenata.

Poslednjih decenija sve češće se u stručnim krugovima označava i kao sidrom oboljenja temporomandibularnog zgloba koji karakterišu degenerativne promjene u viličnom zglobu.

Lijekovi kao što su analgetici ili antireumatici pomažu, ali nisu dovoljni. Da bi se postigao napredak u liječenju Kostenovog sindroma potreban je multidisciplinarni pristup tima lijekara raznih specijalnosti.

Kao najčešći uzroci nastanka smetnji koje se javljaju u sklopu Kostenovog sindroma navode se poremećaji u funkciji žvakanja i zagrižaju – kaže profesor dr Dejan Marković, stomatolog Stomatološkog fakulteta u Beogradu. – Oni nastaju usljed gubitka velikog broja zuba ili čak i svih zuba, ortodontskih nepravilnosti, povrede zgloba ili vilica, protetskih nadoknada koje neadekvatno rekonstruišu prirodnu poziciju vilica i dr.

Često se javlja kod osoba sa parafunkcijama kao što su bruksizam – „škripanje“ zubima, ili drugim izraženim voljnim ili nevoljnim pokretima stiskanja zuba. Različita opšta oboljenja kao što su degenerativne promjene zglobova, artritisi, Sjegrenov sindrom i neki drugi praćeni su pojedinim simptomima sindroma temporomandibularnog zgloba.

Dijagnoza može da se postavi na osnovu kliničkog pregleda i kvalitetne laboratorijske pretrage gde ključno mjesto zauzima dobar rendgenogram – ističe dr Marković. – Savremena 3D snimanja daju potpuni uvid u stanje i funkciju ovog zgloba i omogućavaju dobar plan terapije.

Liječenje podrazumijeva uklanjanje uzročnika bolesti, smanjenje ili eliminaciju bola, smanjenje subjektivnih smetnji i rehabilitaciju pacijenta.

U terapiji se prvo mora rekonstruisati zagrižaj plombama ili protetskim nadoknadama – objašnjava dr Marković. – Specijalnim splintovima zglob i položaj vilica dovode se u povoljniji položaj. Fizikalnom terapijom i vježbama vraća se funkcija žvakanja i smanjuje bol. Nekada je neophodna i komplikovana hirurška intervencija zgloba.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top