Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Češći stomatološki pregledi u postmenopauzi su obavezni!

Češći stomatološki pregledi u postmenopauzi su obavezni!

¼etåi stomatolotki pregledi u postmenopauzi su obavezni petak

Postmenopauza je razdoblje u životu žene koje počinje nakon posljednje menstruacije, a dijeli se na ranu i kasnu. Kasna menopauza se javlja nakon 70. godine.

Rezultati najnovijeg istraživanja američke klinike Cleveland su pokazali kako ženama u postmenopauzi nisu dovoljna dva godišnja stomatološka pregleda.

Naučnici su do spomenutog zaključka došli na temelju studije u kojoj su učestvovale dvije grupe žena. I dok je jedna primala terapiju bifosfonatom za jačanje kostiju, druga grupa nije primala lijek za osteoporozu.

Iako su stručnjaci istraživanjem prije svega željeli ustanoviti mogući dugoročni učinak terapije bisfosfonatima na čeljust, novo otkriće je samo od sebe isplivalo na površnu. A ono jasno kaže: povećana količina zubnog plaka se javlja kod svih žena u postmenopauzi, nezavisno o tome uzimaju li ili ne terapiju bifosfonatom za jačanje kostiju.

Žene u menopauzi su izložene riziku od osteoporoze, ali i parodontne bolesti. Naime, brojna istraživanja ukazuju na povezanost sistemskog gubitka koštane mase kod osteoporoze na nastanak parodontne bolesti.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Menopause.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top