Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Manje zuba – veći rizik od srčanog udara

Manje zuba – veći rizik od srčanog udara

Manje zuba

Osobe s manje zuba vjerovatnije će umrijeti od srčanih bolesti nego one koje imaju veći broj prirodnih zuba, pokazalo je novo švedsko istraživanje. A zašto je to tako?

“Kardiovaskularne bolesti, posebno koronarne srčane bolesti, usko su povezane s brojem zubi”, rekao je dr. Anders Holmlund objašnjavajući rezultate istraživanja koji će biti objavljeni u Journal of Periodontology.

“Osoba koja ima manje od 10 vlastitih zubi ima sedam puta veći rizik od smrti od koronarnih srčanih bolesti nego njen vršnjak istog pola koji ima više od 25 zuba”, rekao je dr. Holmlund.

I ranije studije često su povezivale oralno i kardiovaskularno zdravlje, ali nova studija dr. Holmlunda pokazuje direktnu vezu broja preostalih zuba i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je sprovodio tokom 12 godina u saradnji s Gunnarom Holmom i Larsom Lindomproučavajući 7.674 žena i muškaraca, od kojih su mnogi imali periodontalne bolesti.

Teorija koja objašnjava zube i srčane bolesti temelji se na pretpostavci da infekcije u ustima i oko zuba mogu uticati na kardiovaskularni sistem i uzrokovati male, ali kronične infekcije, koje su poznati rizični faktor za srčani udar i druge kardiovaskularne bolesti.

Broj preostalih zuba može pokazati kolikom je broju hroničnih upala osoba bila izložena tokom života.

Srčane bolesti glavni su uzrok smrtnosti u svijetu, a svake godine pokose oko 17 miliona života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: magazin.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top