Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Čišćenje jezika za svjež dah i lijep osmijeh

Čišćenje jezika za svjež dah i lijep osmijeh

Jeste li u svoju jutarnju rutinu uveli čišćenje jezika? Vjerovali ili ne ovaj mali, ali važan detalj mogao bi smanjiti odlaske kod zubara, ukloniti neugodan zadah iz usta, ali vam i pomoći kod disanja i prohodnosti sinusa.

Bakterije koje se skupljaju na jeziku uglavnom su zaslužne i za neugodan zadah, a mogu se eliminisati pravilnom higijenom jezika. Redovno čišćenje jezika može smanjiti pojavu infekcija u grlu i eventualno grlobolje.

Naša usta su prirodno stanište za razne bakterije. Većina tih bakterija ne uzrokuje neugodan miris. Bakterije koje uzrokuju neugodan miris uglavnom su anaerobne bakterije, tj. bakterije koje u svom metabolizmu ne koriste kisik i nastanjuju se uglavnom tamo gdje ga nema.

One stvaraju sloj zbog kog je jezik bijele boje. Takve bakterije u ustima stvaraju spojeve sa sumporom, a sumpor je glavni krivac lošeg zadaha.

Anaerobne bakterije ne vole vodu jer ona sadrži kisik koji im šteti. Zato kada pijemo puno vode i kada imamo puno sline u ustima otežavamo bakterijama razmnožavanje. Suha okolina pogoduje razvoju bakterija.

Bijelom jeziku i lošem zadahu pogoduju:

  1. Konzumacija alkohola i preparati za čišćenje usta na bazi alkohola jer isušuju usta.
  2. Kafa i kisela hrana jer smanjuju pH vrijednost u ustima što pogoduje bakterijama
  3. Izbrazdani jezik – genetski, neki ljudi imaju više, a neki manje izbrazdan jezik. Jako izbrazdan jezik dodatno pogoduje razvoju bakterija.
  4. Disanje na usta, a ne na nos.
  5. Nedovoljna konzumacija vode.Da bismo imali svjež dah trebamo se riješiti bijelog sloja s jezika kao i bakterija koje žive ispod njega.

Za to postoje specijalizovani čistači jezika koji su anatomski prilagođeni čišćenju ovoga organa.

Stručnjaci procjenjuju da čistači jezika odstrane bakterije s jezika deset puta učinkovitije od zubne čekice. Kao i četkica, i njih ne bi trebalo dijeliti s drugim ukućanima.

Jezik je najbolje ostrugati ujutro, na prazan želudac, a ovaj postupak se ne preporučuje ako imate ozlijede i upale jezika, ranice ili bilo kakva oštećenja u usnoj šupljini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top