Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uticaj droge na oralno zdravlje

Uticaj droge na oralno zdravlje

Zavisnosti o drogama vrlo često dovode do narušenog oralnog zdravlja. Takvo stanje se može javiti kao direktna posljedica konzumacije određene supstance ili indirektno, kao posljedica određenog životnog stila u kojem zavisnik zanemaruje higijenu i brigu o vlastitom zdravlju.

Kod zavisnosti o većini droga javlja se, uz suhoću usta, i povećana želja za konzumacijom zaslađenih jela i pića što pogoduje nastanku karijesa a često je prisutan bruksizam koji uzrokuje jaku atriciju zuba. Pri istraživanju provedenom nad zavisnicima o opijatima, uočena je manja količina i niži pH sline od standandnih vrijednosti . Ti faktori doprinose nastanku karijesa i erozija. Lokalizacija karijesa kod zavisnika o opijatima česta je na bukalnim i lingvalnim površinama zuba, što je kod zdravih usta netipična lokalizacija i fiziološki čisto mjesto. Kod uživalaca kokaina negativni učinci ovog opijata na oralno zdravlje zavise o načinu konzumacije. Pri ušmrkavanju kokainskog praha može doći do perforacije nazalnog septuma, perforacije nepca i do hronične upale maksilarnog sinusa.

Kokain se rjeđe može konzumirati lokalno, utrljavanjem u gingivu. Pošto je kokain vazokonstriktor, takav način konzumacije može dovesti do atrofije tkiva, ulceracija i recesija gingive.

Zavisnost ima snažan uticaj na ostale aspekte života zavisnika o drogama, a posjeta stomatologu je vrlo nisko na listi prioriteta, kao i  briga o zdravlju i higijeni. Isto tako bitno je da stomatolog donekle posjeduje iskustvo, vještine i znanja koja će olakšati liječenje pacijentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top