Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ko se boji zubara još?

Ko se boji zubara još?

Mlađi muškarci i djeca dolaze u stomatološku ordinaciju s najviše straha. Kod najekstremnijih slučajeva moguća je nesvjestica, a ni panični ispadi nisu rijetkost.

Nesvjestica, pad pritiska, drhtavica, panični ispadi i ubrzano disanje najekstremniji su slučajevi manifestacije straha od stomatologa. Ovi simptomi kod najbojažljivijih pacijenata pojavljivali bi se i prije nego što bi sjeli u stomatološku stolicu prije zahvata, pa čak i kada su bili u pitanju najmanji zahvati, kao npr. skidanje naslaga kamenca sa zuba.

Veliki broj pacijenata kao razlog straha navode prethodna loša iskustva i za njih traumatske zahvate praćene nesnošljivom boli te stoga dolaze i navode svoj najveći strah, a to je bol. Takođe postoje pacijenti koji se boje igle ili im nelagodu izaziva prizor krvi, pa i to navode kao razlog straha.

Najčešći prizor prestrašenog pacijenta je stiskanje šake na početku i tokom zahvata, pa čak i na sami zvuk turbine počnu se tresti i izmicati. Panični pacijenti čak počinju hiperventilirati, ubrzano disati, postaju blijedi, a ima čak i primjera nesvjestice.

U svakom od slučaja straha pacijentu treba pomoći odmah na početku kada pacijent sam prizna svoje strahove.Važno je pridobiti povjerenje pacijenta. Ukratko opisati proceduru, a tokom zahvata upozoravati kada bi nešto mogli osjetiti kao bol i na taj način pacijent nije cijelo vrijeme u strahu i iščekivanju boli, nego su veći dio zahvata opušteni, fokusirani su na ono što govorimo, a ne na misao o boli.

Međutim, postoje i pacijenti kod kojih ne možemo na ovakav način pobijediti strah i obaviti zahvate. Kod njih se primjenjuju metode kao što je sedacija dušikovim oksidulom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top