Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Da li je duda dobra za zube?

Da li je duda dobra za zube?

Duda je praktično rješenje za umirivanje i može biti od velike pomoći pri uspavljivanju, a mnogi roditelji je daju djetetu kada počne da sisa palac, uvjereni da je manje štetna za zube i da je se lakše mogu riješiti. Ipak, duda negativno djeluje na rast zuba, ometa dojenje, a može usporiti i razvoj govora, pa zato maksimalno treba ograničiti njenu upotrebu.

Docent dječije stomatologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu dr Adrijana Modesto kaže da posljedice mogu da budu šupljine u zubu, krivi zubi i povlačenje desni. Takvi problemi su uočeni kod mališana koji su koristili dudu dugo vremena tokom dana, i to nekoliko mjeseci, a pogotovo ako je bila umočena u šećer ili druge zaslađivače.

Veliki broj studija upućuje na mogućnost nepravilnog razvoja vilice i postavke zuba kod dužeg korištenja dude. To se posebno odnosi na neravnomjeran, neanatomski pritisak mišića koji sputava razvoj gornje vilice, slabi tonus mišića žvakanja, sužava gornje vazdušne puteve, podstiče disanje na usta, potiskuje donju vilicu prema nazad. Najčešće dolazi do nepravilnog preklapanja gornjih zuba unutar donje.
Kod odabira dude, treba paziti da je anatomskog oblika i da je dijete ne koristi duže od 6 sati dnevno. Ustvari ako se koriste umjereno ne bi trebale imati nikakvog štetnog uticaja za razvoj zuba ili vilice. Naglasak je na umjerenom korištenju, inače može imati negativan uticaj na razvoj gornje vilice i gornjih zuba u slučaju da je dijete konstantno koristi. Idealno vrijeme za odvikavanje je do druge godine, a maksimalno do četvrte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top