Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Debljina i paradontopatija

Debljina i paradontopatija

Fat man holding a measurement tape against white background

Vrlo ugledan stručni časopis koji se bavi parodontologijom (Journal of Clinical Periodontology) je nedavno objavio istraživanje koje konačno dokazuje da su parodontopatija i gojaznost povezane.

Nađeno je da povećanje težine kod muškaraca značajno povećava šanse da se parodontopatija pogorša.
Studija čak smatra da praćenje brzine dobijanja na težini može dati osnov za predviđanje toka parodontopatije.

U brojevima, to izgleda ovako:

  • muškarci koji su na početku imali višak kilograma, i nadalje brzo dobijali na težini (više od 0.19 kg godišnje ili prosečno 7 kg tokom celog istraživanja) imaju značajno veći broj i izraženost parodontopatičnih promena,
  • gojazni muškarci čiji obim struka se povećao za više od 0.39 cm godišnje takođe imaju izraženije parodontološke probleme od ostalih ispitanika,
  • povećanje obima nadlaktice nije pokazatelj od značaja.

Ovde se posebno značajnim pokazateljem smatra povećanje obima stomaka, što je vrsta mjerila visceralne gojaznosti – obloženosti unutrašnjih organa masnim tkivom.

Kad se pažljivije razmotre sve zdravstvene komplikacije koje prate gojaznost, nalazi ovog istraživanja zapravo nisu iznenađujući.

Poznato je da je ogroman broj gojaznih naklonjen dijabetesu, ili ga već ima. Ovo oboljenje pogađa i krvne sudove, posebno mikrocirkulaciju – kao što su krvni sudovi parodoncijuma.
Na desni i parodoncijum posebno loše utiču endokrini problemi ma kog tipa – koji su za gojazne skoro tipični.

Osim ovoga, veliko je pitanje kakav način ishrane imaju gojazni ispitanici, kakvu oralnu higijenu, kakve navike…Dalje, gojazni su skloni oboljenjima i stanjima kao što su astma, osteoartritis, sleep apnea, hipertenzija, srčane – pa i psihološke tegobe.
Ne samo da ovakva oboljenja sama po sebi mogu negativno djelovati na stanje potpornog aparata zuba, već je za očekivati da i lijekovi za ta oboljenja dodatno pogoršavaju stanje desni.

Izvor: respecta.co.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top