Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dens invaginatus i dens evaginatus

Dens invaginatus i dens evaginatus

Dens invaginatus i dens evaginatus petak

Dens invaginatus  i dens evaginatus su morfološke nepravilnosti trajnih zuba.

Dens invaginatus je pojava kada se jedan zub razvija u drugom pa ih nazivaju još dens in dente, radix in radici,dilatirani odontom i dens telescopes. Nepravilnost nastaje kao posljedica invaginacije caklinskog epitela u dentinsku jezgru. Ovaj poremećaj može zahvatiti sve zube, ali najčešća je na gornjim lateralnim sjekutićima. Uzroci invaginacije zuba nisu sasvim razjašnjeni.

Dens invaginatus i dens evaginatus petak

Najčešće se spominje stapanje dva zametka, premještaj caklinskog organa u smjeru dentalne papile,poremećen tok morfogeneze u okolnim tkivima, nedostaci u caklinskom organu ispunjenim vezivnim tkivom.Stomatolozi ovaj nedostatak često zanemaruju premda se na tim mjestima nakuplja plak i stvaraju predilekcijska mjesta za karijes.

Dens evaginatus je nepravilnost zubnog oblika suprotna invaginaciji, a zove se još i okluzalna anomalna kvržica, složeni dilatirani odontom. Zapravo je izbočenje, evaginacija dijela unutrašnjeg caklinskog epitela, odnosno ekstruzija u caklinsku pulpu u ranoj fazi razvoja zuba. Proliferirajući caklinski epitel djeluje na podležeću zubnu papilu tako da se diferencira u odontoblaste i stvara dentin. Dens evaginatus je genetski uslovljena nepravilnost i pojavljuje se isključivo u mongolskoj populaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top