Dentofobija

Strah od stomatologa je česta pojava, koja se može uspješno kontrolisati. Za razliku od ostalih poznatih fobija poput klaustrofobije, agorafobije ili  straha od aviona koje se lako mogu kontrolisati izbjegavanjem neugodnih situacija, strah od  stomatologa jedan je od onih strahova s kojima se pojedinac jednostavno mora suočiti.

Znojne ruke koje se grčevito drže za naslon stolice, tijelo koje se lagano uvija u grču prema nazad, lice koje je blijedo poput krpe – gotovo su siguran znak da na stomatološkoj stolici sjedi osoba koja pati od dentofobije.

Strah se može prepoznati po mnoštvu znakova kao što su: povećani broj otkucaja srca u minuti, povišen pritisak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tokom djetinjstva znatno utiču na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to posebno izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Za mnoge je posjeta stomatologu neugodno iskustvo koje se nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Upravo zato su stomatolozi usredotočeni na osnovni uzrok nelagode a to je bol i načine smanjenja njegovog intenziteta. U stomatologiji se postupci otklanjanja boli uglavnom oslanjaju na primjenu lokalne anestezije.

Sedacija  – najbolji način kako prespavati bol i strah

Odsutnost straha i svih popratnih emocija postižemo upotrebom lijekova, a takvo se stanje naziva sedacija. Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjen nivo svijesti izazvan lijekovima koji ne utiču na pacijentovu sposobnost nezavisnog i svjesnog disanja. Zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora tokom zahvata.

Umjerena sedacija primjenjuje se pri težim i dugotrajnijim zahvatima. Lijekovima koji se daju intravenoznim putem mijenja se nivo svijesti. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah. Ne mora se sjećati zahvata i nema neugodan osjećaj posjete stomatologu.

Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izrazit strah, čak i kod manjih strahova.

Metode sedacije koje se koriste u stomatologiji jesu: inhalacijska, oralna i intravenozna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top