Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pjena za zube – novitet u oralnoj higijeni

Pjena za zube – novitet u oralnoj higijeni

Zubni plak i aktivnost mikroorganizama u plaku glavni su uzrok  karijesa i periodontalne bolesti, zbog toga oralna higijena ima ključnu ulogu u liječenju i prevenciji bolesti zuba. Glavna  metoda održavanja zubne higijene je mehaničko uklanjanje zubnog plaka, čime se spriječava pojava plaka. Međutim moderan stil života nameće sve izraženiju potrebu za različitim proizvodima za higijenu koji uklanjanju ostatke hrane i meki plak bez upotrebe četkice jer nije uvijek moguće provoditi dobru higijenu usne šupljine nakon svakog obroka na prikladnom mjestu.

Riješenje stiže u obliku pjene za zube (Splat – Oral care pjenu 2 u 1) koja se preporučuje nakon svakog obroka. Pjena sadrži laktoferin, laktoperoksidazu, glukozu oksidazu, natrijev lauril-sakrozinat, biljni kompleks ekstrakta japanskog sladića, gel aloe vere te ekstrakte šipka i pasjeg trna. Dječja verzija pjene sadrži i kalcijev laktat za jačanje cakline.

Kontinuirana upotreba pjene ne utiče štetno na usnu sluznicu i može se preporučiti za stalnu primjenu.Takođe može se preporučiti za pacijente koji pate od kserostomije uzrokovane lijekovima a i pomaže u zacjeljivanju desni nakon ugradnje trajne proteze, čime se skraćuje vrijeme prilagođavanja. Pjena za zube je praktičan i jednostavan način za čišćenje zuba i uravnoteženje pH vrijednosti usne šupljine tokom dana, naročito nakon obroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top