Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Nove tehnologije u stomatologiji

Nove tehnologije u stomatologiji

Ako ste jedan od onih koji ne odlaze doktoru ili stomatologu dok nije “pet do dvanaest”, evo kratkog pregleda novotarija koje bi vas mogle ugodno iznenaditi i natjerati da ipak češće posjetite svog stomatologa.

VELSCOPE – specijalni tip svjetla kojim stomatolog osvjetli usta radi otkrivanje nepravilnosti oralne sluznice i ranog karcinoma.

DIGITALNE RTG SLIKE – digitalno snimanje zuba omogućava puno brže i preciznije snimanje uz zračenje manje i do 90% u odnosu na klasično. Snimka se u par sekundi pokazuje na računaru. Zumiranjem, stomatolog može doći do preciznijih informacija, a i lakše demonstracije oralnog stanja.

INTRAORALNA KAMERA – jedan od novijih alata koji pomaže prikazati vrlo dobre slike teško dostupnih i teže vidljivih mjesta u ustima na monitoru. Pomaže stomatologu u procijeni stanja zuba i sluznice, a i olakšava demonstraciju stanja pacijentu. Intraoralnom kamerom olakšava se pregled i procjena plana terapije.

DENTALNI LASERI – uređaji koji poboljšavaju i olakšavaju terapiju, a smanjuju nelagodu mnogih zahvata na pacijentu. Olakšavaju preparaciju zuba, redukuju osjetljivost, pojednostavljuju neke hirurške zahvate, iniciraju bijeljenje. Laser je brz, bezbolan i redukuje bakterije što smanjuje komplikacije.

OZON – prirodni plin (O3). Široka primjena liječenja upala i oštećenja mekih i tvrdih tkiva usne šupljine. Redukuje i uništava bakterije, gljivice i viruse. Zaustavlja započete kariozne procese. Skraćuje vrijeme cijeljenja i krvarenja.

DSD – akronim od engleske složenice Digital Smile Design je višenamjenski konceptualni protokol koji pomaže dijagnozi i prikazu estetike i strukturnih odnosa zuba i okolnih tkiva. Pojednostavljeno – s nekoliko fotografija pacijenta i korištenjem komjuterskog programa, moguć je prikaz ishoda terapije. Možete vidjeti na monitoru kako ćete izgledati kada terapija završi.

MOCK UP – je dijagnostički postupak primjenjiv u estetskoj stomatologiji i protetici. To je zapravo simulacija vašeg budućeg osmijeha na vama. Privremena kreacija stomatologa direktno na zubima pacijenta s materijalima koji mogu promjeniti boju i oblik vaših zuba radi demonstracije i u dijagnostičke svrhe. (Može se nadovezati na DSD)

THE WAND – ili kako ga mnogi inače uplašeni pacijenti zovu – MAGIC WAND (čarobni štapić) – u osnovi to je komjuterski kontrolisana dentalna injekcija. Zapravo, kontrolirana brzina aplikacije anestetika komjuterom. Zato i manje neugodna.

Ima toga  još mnogo a za one koje žele saznati više, proguglajte pojmove kao: SLM (Selective Laser Melting), PRGF (a-PRF), LBCT, CAD-CAM, INVISALIGN, ili jednostavno zakažite termin kod svog stomatologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top