Dijastema

Dijastema cetvrtak

Dijastema ili diastema medianis predstavlja razmak između dva centralna sjekutića, uglavnom gornjih a rjeđe i donjih. Ovaj razmak može biti veći ili manji te samim tim više ili manje upadljiv.

Mnoga djeca iskuse dijastemu dok im mlječni zubi ne ispadnu, međutim u većini slučajeva razmak između zuba nestane tokom rasta stalnih zuba.

Razlog nastanka ovog razmaka je uglavnom genetske prirode pa se samim tim ne može mnogo učiniti kako bi se spriječio njen nastanak. Sa druge strane, stomatologija je razvila nekoliko načina „ispravke“ dijasteme. Najbolji i najprirodniji način jeste da se zubi dovedu u optimalan položaj tj. da se pomjere uz pomoć ortodontskih aparata (bilo fisknih bilo mobilnih). Drugi način je izrada protetskih nadoknada. Ovako se mogu izraditi čitave krunice ili samo ljuspice tj. veniri koji se lijepe sa prednje strane zuba. Na taj način se na vještački način povećava širina prednjih sjekutića , kako bi se zatvorio razmak između njih.

Razmak između zuba takođe može biti uzrokovan razlikama u veličini zuba, prilikom nedostatka određenih zuba ili zbog abnormalne resice, tkiva koje spaja usnu sa gornjom vilicom. Sekundarni razlozi uključuju probleme u poravnanju zuba, bili to uvučeni ili izbočeni zubi.

Po obliku može biti paralelna, divergentna i kovergentna. U vrijeme nicanja stalnih zuba je normalna i privremena pojava i kod najvećeg broja slučajeva se zatvara nicanjem stalnih bočnih sjekutića i očnjaka.

Koje su mogućnosti lječenja?

Nakon što vaš stomatolog utvrdi razloge nastanka razmaka između zuba, o planu lječenja treba razgovarati. Opcije mogu biti sljedeće:

  • Ostaviti razmak između zuba takav kakav je
  • Ortodontski tretman pomjeranja zuba i zatvaranja dijasteme
  • Korišćenje vrlo tankih komadića porculana vezanih za spoljne zube
  • Krune i mostovi ili zamjena zuba implantima (samo za odrasle)

Ako imate preveliku resicu, možete biti upućeni parodontologu na usmene konsultacije i hirurški zahvat. Ovaj postupak uključuje rezanje resice i potom repozicioniranje kako bi se omogućilo više fleksibilnosti. Ako se ova operacija radi na djetetu, razmak između zuba se može zatvoriti sam po sebi. Ako je u pitanju tinejdžer ili odrasla osoba, razmak mora biti zatvoren protezama. Konsultacije sa stomatologom su bitne kako bi se utvrdilo koja opcija je pravi izbor za Vas.

Izvor: Dental4u

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top