Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dizajn osmijeha

Dizajn osmijeha

Visoki estetski zahtjevi često dovode pacijenta u stomatološku ordinaciju sa željom da se kreira novi, savršeni osmijeh koji bi podario skladan, mladolik i privlačan izgled.

Kako bi se postigao savršeni osmijeh često je potrebno tretirati ne samo zube (Oblik, boja, položaj,…) nego i zubno meso i usne.

Oblik, dužina i širina zuba prilagođavaju se individualno svakom pacijentu s obzirom na oblik lica. Da bi se postigao idealan osmijeh, zubi po veličini i obliku moraju biti u proporcionalnom odnosu prema drugim zubima. Bridovi gornjih prednjih zuba moraju pratiti liniju donje usne u osmijehu, središnji sjekutići („jedinice“) uvijek su dominantni zubi i nešto su duži od „dvojki“. Prilikom govora poželjno je da su gornji prednji zubi vidljivi 1-3 milimetra. Vidljivi gornji prednji zubi licu daju mladenački izgled.

Žene obično imaju umjereniji, zaobljeniji oblik zuba, dok muškarci imaju naglašene očnjake i uglastije zube.Oblik i veličina zuba može se izmijeniti visokoestetskim kompozitnim ispunima, ljuskicama ili krunicama.

Boja zuba mijenja se izbjeljivanjem zuba, izradom kompozitnih faseta ili keramičkih ljuskica ili krunica. Izbjeljivanjem se dobiva nekoliko nijansi svjetlija boja zuba, što zahtijeva izmjenu postojećih ispuna koji više ne zadovoljavaju bojom.

Položaj zuba moguće je promijeniti ortodontskom terapijom ili,  izradom protetskih nadoknada. Linija između dvaju središnjih sjekutića mora se poklapati sa središnjom linijom lica. Odstupanja od središnje linije smatraju se neestetskima i moraju se korigiovati. Zubi pružaju oslonac usni i obrazima tako da njihov pravilni položaj naglašava mladenački izgled lica.

Nedostatak zuba, osim estetskog, ozbiljan je funkcijski problem. Zubi se nadoknađuju protetskom terapijom – mostovima ili krunicama nošenim implantatima. Napredak stomatološke struke koji prati razvoj stomatoloških materijala omogućuje izradu visokoestetskih nadoknda koji svojom bojom i prozirnošću vjerno imitiraju prirodni zub, a svojom čvrstoćom omogućuju dugotrajnost i funkcijsku stabilnost. Za visok estetski rezultat preporučuje se izrada protetskih radova od bezmetalne keramike. To su krunice koje u svojoj osnovi nemaju metalni već keramički, bijeli kostur.

Gingiva je važan faktor u postizanju zadovoljavajućeg konačnog rezultata u kreiranju savršenog osmijeha. Ona mora biti zdrava, svjetloružičasta, čvrsta i simetrična. Produženjem kliničke krune zuba i prekrivanjem recesija dobija se simetrična valovita gingiva i skladan izgled. Uklanjanjem viška gingive, posebno kod „gummy smile-a“, dobija se idealni rezultat: gingiva koja je u širokom osmijehu oko gornjih prednjih zuba vidljiva 2-3 milimetra.

Usne su okvir savršenog osmijeha i moguće ih je malim zahvatom preoblikovati, popuniti nepravilnosti i zagladiti sitne bore. Upotrebom preparata na bazi hijaluronske kiseline (FILLERI) biološkim i biorazgradivim materijalom postiže se mladolik izgled

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top