Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Elektronsko vođenje stomatološke ordinacije

Elektronsko vođenje stomatološke ordinacije

Elektronsko vođenje stomatološke ordinacije petak

Stomatološki karton, u štampanom ili elektronskom formatu, objedinjuje sve podatke vezane za pružene stomatološke usluge jednom pacijentu. Između ostalog stomatološki karton pruža grafički opis stanja u ustima pacijenta uključujući karijes , popravke zuba, poremećaje u rastu zuba, poremećaje u korijenu zuba, paradontoze i druge bolesti i anomalije zuba. Stanja koja takođe mogu biti predstavljena obuhvataju korišćenje proteza, zubnih implantata, mostova, nadogradnje krunica i drugih procedura za restauraciju zuba . Kroz grafički prikaz kako nalaza do kojih se dolazi stomatološkim pregledom  tako i nalaza iz radiografskih snimaka, stomatološki karton pruža stomatolozima mogućnost objedinjavanja informacija neophodnih prilikom procjene zdravstvenog stanja pacijentovih zuba i potpornih struktura zuba. Grafički prikaz bi trebalo ažurirati prilikom svake posjete pacijenta stomatologu da bi se adekvatno propratili razvoj zuba, njihove bolesti i anomalije i izvršeni stomatološki zahvati tj pružene stomatološke usluge.

Prednosti korišćenja elektronskog stomatološkog kartona u odnosu na rad sa štampanim kartonom  su višestruke. Navodimo samo neke od njih: poboljšana kontrola kartona, jednostavnije čuvanje i pristup podacima, mogućnost obrade velike količine podataka u cilju obavljanja naučnih istraživanja i poboljšanja brige o pacijentima, bolji pristup podacima značajnim za upravljanje klinikom/ordinacijom itd.

Elektronski stomatološki karton nudi neke potpuno nove mogućnosti:

  • Istorijski pregled stanja svih zuba ili nekog pojedinačnog zuba. Ova funkcionalnost može u određenoj mjeri da olakša stomatologu donošenje odluke u vezi daljeg tretmana.
  • uvid u neke značajne medicinske podatke njihovih pacijenata, kao što su alergije, osjetljivosti na lijekove, hronične bolesti.
  • Indikatori kvaliteta stomatoloških usluga se mogu dobiti komparativnom analizom usluga koje različitim pacijentima pružaju različiti lijekari.
  • ispravno popunjena baza stomatoloških podataka za pacijente koji se liječe u nekoj zdravstvenoj ustanovi je značajan izvor podataka za procjenu stanja zuba stanovnika neke oblasti.
  • Stomatološki karton istovremeno ima i status zvaničnog sudskog dokumenta jer može da se koristi prilikom identifikacije osoba,…

Treba navesti i neke objektivne poteškoće prilikom uvođenja elektronskog stomatološkog kartona u svakodnevnu praksu u nekoj ordinaciji. Najveći problem predstavlja cijena ovog procesa koja se inicijalno plaća kroz cijenu računarske opreme, cijenu softvera, obuku osoblja i eventualne promjene poslovnih procesa. Međutim, u ustanovama gdje su ovakvi informacioni sistemi uvedeni u upotrebu pokazalo se da se to inicijalno ulaganje isplati kroz smanjenje nekih drugih troškova i povećanje kvaliteta usluga zahvaljujući upotrebi informacionog sistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top