Kortikotomija

Kortikotomija ponedeljak

Kortikotomija je operativni zahvat koji se provodi kod pacijenata čiji zubi nisu nikli i ne vide se u zubnom nizu ali postoje negdje u gornjoj ili donjoj čeljusti. Zahvatom se odstranjuje koštani pokrov trajnog zuba kako bi se olakšalo i ubrzalo njegovo izrastanje. Kortikotomija ubrzava pomak, a najčešće se upotrebljava uz ortodontsko izvlačenje očnjaka.

U ortodonciji i parodontologiji postoji metoda kojom se čak i do 4 puta ubrzava pomak zuba te se vrijeme ortodontske terapije smanjuje za 3 do 8 mjeseci. Ova  metoda se sastoji od kombinacije tehnika iz područja ortodoncije i parodontologije, a naziva se ‘ubrzana osteogena ortodoncija’ Accelerated Osteogenic OrthodonticsTM (AOOTM) Sa ovom novom metodom, pacijenti koji bi zbog dugotrajnosti ortodontske terapije, odbili terapiju, sada imaju priliku za alternativom. Postupak se može provesti u bilo kojoj starosnoj grupi pacijenata pod uslovom da su prisutni trajni zubi. Ortodoncija je u posljednjim godinama jako napredovala u području metalurgije te su proizvedeni novi sistemi bravica i žica ali međutim, vrijeme terapije nije se bitno smanjilo.

Postupak ubrzane osteogene ortodoncije pokušava riješiti ovu nedoumicu proučavajući fiziologiju kosti i usmjeravajući proučavanje o pomaku zuba na odgovor koštanog tkiva na aplicirane ortodontske sile. Stimulisanjem i izradom kanala, potiče se unutrašnji potencijal žive kosti i zuba i tada se pomiču jako brzo, a kada je pomak zuba završen, kost oko zuba se sama obnovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top