Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Kako djetetu očuvati zdrave zube

Kako djetetu očuvati zdrave zube

Kako djetetu očuvati zdrave zube srijeda

Da bi svome mališanu sačuvali zdrave zube i poštedili ga čestih odlazaka zubaru potrebno je znati šta najviše šteti, a što koristi zdravlju zuba. Nemojte biti lijeni, informišite se na vrijeme i zaštitite svoje dijete. Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica trebalo bi izbjegavati sljedeće 4 osobine hrane koje se smatraju najvećim rizičnim faktorom.

  1. Slatko

Slatko je nešto s čim se dijete srelo već onda kada je počelo dobijati majčino mlijeko. Međutim s vremenom su se počeli javljivati proizvodi koji ne samo da štete za zdravlje, nego su i pravi neprijatelj za dječje zube.

Roditelji bi svakako trebali voditi računa da njihova djeca ne jedu često slatkiše i isto tako ne piju često slatke napitke poput mnogih voćnih sokova koji obiluju šećerom. Treba obratiti pažnju da nije bitno koliko slatkog djeca pojedu, nego koliko često.

Najbolje bi bilo ponuditi im slatkiše nakon glavnog obroka kada je nivo sline u ustima puno veća, pa se time i lakše uklanjaju ostaci hrane sa zuba. U slučaju žeđi nemojte im nuditi sokove,umjesto toga im dajte vodu, ili nezašećerene čajeve.

  1. Ljepljivo

Uvijek izbjegavajte onu hranu koja se može lijepiti za zube. To su proizvodi poput meda, gumenih bombona te banana.

  1. Kiselo

Kiselina isto tako može naštetiti kao i šećer. Zato obratite pažnju neka vaše dijete što manje pije limunadu. Pogotovo se štetnim smatra kombinacija slatkog i kiselog.

Nakon što ste jeli kiselu hranu nemojte odmah prati zube, jer možete oštetiti zubnu caklinu. Djetetu bi najbolje bilo da dobije čašu mlijeka koje će smanjiti preostalu kiselost u usnoj šupljini.

  1. Bočice

Pije li vaše dijete iz bočice treba voditi računa o tome da mu ne ostavljate bočicu tokom noći kao utjehu. Naime događa se tada da šećer može zadržati na djetetovim zubima. Radije mu dajte da pije iz čaše.

Najveći neprijatelji karijesa su, a samim time prijatelji zubnog zdravlja vašeg djeteta su:

  1. Pravilna prehrana

Zubna caklina je najtvrđi materijal ljudskog tijela. Za normalan razvoj joj treba kalcij, fosfati i vitamin D. Stoga je važno da u dječijoj ishrani bude zastupljeno  puno mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, žitarica, jaja, meso i ribe.

  1. Fluoridi

Fluor ima značajnu ulogu za zdravlje zuba, može čak zaustaviti početak karijesa, jača otpornost zubne cakline i smanjuje kiselost u usnoj šupljini. U hrani ga nema dovoljno zbog toga je važno koristiti zubnu pastu s dodatkom fluora.

Ako za vašeg mališana koristite zubnu pastu bez fluora preporučljivo je prehrani dodavati tablete fluora uz konsultacije sa djetetovim stomatologom ili pedijatrom.

  1. Redovna i temeljna njega usne šupljine

S čišćenjem zuba počnite od prvog zuba nadalje. U prve dvije godine je dovoljno zube djetetu očistiti jedanput dnevno . Deset sekundi četkanja zuba je na početku dovoljno. Nakon drugog rođendana djetetu čistite zube dva puta dnevno. Pasta za zube na četkici neka bude u količini zrna graška.

Izvor: savjetnica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top