Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Faktori koji utiču na djelovanje lokalne anestezije

Faktori koji utiču na djelovanje lokalne anestezije

dentist

Primjena lokalne anestezije je neizostavan dio savremene stomatologije koja pacijentu osigurava bezbolnost, a stomatologu pruža mogućnost neometanog rada. Zbog uticaja različitih faktora, djelovanje lokalne anestezije neće uvijek biti odgovarajućeg obima i snage.

Kod pojedinih pacijenata lokalna anestezija neće biti dovoljno učinkovita zbog postojanja genetski određenih faktora  koji utiču na metabolizam i djelovanje lokalnog anestetika u organizmu.

Istraživanja su pokazala da zbog mutacija na receptoru MC1R koji učestvuje u prijenosu bola kod prirodno crvenokosih osoba može postojati pojačana osjetljivost na bol, a posebno kod žena. To znači da kod takvih osoba uobičajene doze anestetika neće biti dovoljno učinkovite i da će postizanje bezbolnosti biti otežano.

Također, istraživanja pokazuju da žene bol doživljavaju intenzivnije nego muškarci. S druge strane, muškarce više nego žene uznemiruje dugotrajna bol slabog intenziteta. Na percepciju boli znatno utiče i strah od stomatološkog zahvata koji je izraženiji u žena. Osobe s izraženim strahom od stomatološkog zahvata puno je teže uspješno anestezirati. Smatra se da niti menstrualni ciklus niti djelovanje oralnih kontracepcijskih sredstava nemaju uticaja na učinkovitost lokalnih anestetika.

Kod starijih osoba djelovanje lokalnih anestetika nastupa brže nego kod mlađih osoba. Osim toga, stariji pacijenti bolje podnose bol od mlađih.

Kod alkoholičara postoji pojačana osjetljivost na bol te je ujedno uočeno i slabije djelovanje lokalne anestezije. Kod izliječenih alkoholičara učinak lokalnih anestetika je jednak učinku kao kod ostalih osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top