Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Greške u cementiranju kompozitnim cementom

Greške u cementiranju kompozitnim cementom

Problemi koji se javljaju prilikom korištenja kompozitnih cemenata za trajno cementiranje potpunokeramičkih krunica najčešće su vezani uz pretjeranu debljinu sloja cementa, rubnu pukotinu nastalu tokom kontrakcije cementnog materijala pri stvrdnjavanju te ozbiljne pulpne reakcije uzrokovane postavljanjem cementa na izbrušeni vitalni dentin.

Ukoliko se problemi, vezani uz debljinu cementnog sloja i mikropukotine otklone, javlja se dodatni problem prikladnog uklanjanja stvrdnutog viška cementa iz teško dostupnih područja, što isključuje upotrebu kompozitnog cementa kod cementiranja potpunih krunica sa subgingivnim rubovima.

Samojetkajući adhezivi pružaju zadovoljavajuće rezultate ako se apliciraju u kombinaciji sa svjetlosno polimeriziranim kompozitnim smolama, a kod autopolimerizirajućih i dualno polimerizirajućih kompozita njihovi kiseli monomeri inhibiraju polimerizaciju. Ova inkompatibilnost mora se uzeti u obzir kada se koriste samojetkajući adhezivi za adhezijsko cementiranje te za restauracije kod kojih se oblikuje jezgra. Kiseli samojetkajući monomeri inhibiraju polimerizaciju autopolimeriziranih kompozitnih smola tako što eliminiraju tercijarne amine iz redoks-inicijator sistema u ovim kompozitima. Kao rezultat toga, snaga veze s dentinom dramatično je smanjena. Zato all-in-one adhezivi nisu prikladni za kombinaciju s autopolimeriziranim ili dualno polimeriziranim kompozitima. Ovaj problem mogao bi se javiti u samojetkajućim dvofaznim sistemima, kada kiseli monomeri nisu sadržani isključivo u prajmeru,već i u adhezivu . Najtrajnija veza s dentinom se postiže kada se hidrofilni prajmer i hidrofobni adheziv apliciraju odvojeno. Adhezijski sistemi s jetkanjem i ispiranjem obično pružaju bolju marginalnu adaptaciju od samojetkajućih sistema. Samojetkajući adhezijski sistemi obično se ne preporučuju za adhezijsko cementiranje ljuski, budući da je njihova snaga veze s caklinom manja od optimalne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top