Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Izbor boje umjetnih zuba

Izbor boje umjetnih zuba

Izbor boje zuba je najmanje definisan pravilima i najviše varira te zavisi od individualnim sklonosti terapeuta i pacijenta. Vrlo često stomatolozi pojednostavljuju izbor boje i ograničavaju se na nekoliko nijansi.

Prema nekim istraživanjima dokazana je veća učestalost korištenja pojedinih boja kod potpune bezubosti nego kod djelimične bezubosti. Vjerovatni razlog je uticaj pacijenata koji uvijek zahtijevaju svijetlije zube.

Fizikalna definicija boje glasi: boja je svojstvo svjetlosti koja se reflektuje s površine nekog objekta. Osnovna svojstva svake boje su nijansa, sjaj, zasićenost i translucencija. Nijansa je osnovna boja zuba nastala zbog specijalnih valnih dužina svjetlosti koje padaju na retinu oka. Zasićenje je punoća, intenzitet boje te ista boja različite gustoće stvara različiti vizualni efekt. Sjaj boje zavisi od razrijeđenosti boje i osjetljivosti objekta. Translucencija je svojstvo zubnih tkiva da propuštaju određenu količinu zraka svjetlosti. Izrazitu transparenciju imaju prirodni i keramički zubi dok je kod akrilatnih zuba ovo svojstvo slabije izraženo. Iz tog razloga keramički zubi imaju veću estetsku vrijednost od akrilatnih. Boja umjetnih zuba usklađuje se s bojom lica, kose, očiju, usana i sluznice usne šupljine.

Na odabir boje utiče i izvor svjetlosti pod kojim se boja određuje, prirodni ili umjetni, jači ili slabiji.U literaturi su oprečna mišljenja o izvoru svjetlosti pod kojim se bira boja. Neki su zagovornici isključivo prirodnog izvora svjetlosti dok drugi navode da se boja može birati i pod umjetnom rasvjetom. Oko se brzo zamara gledajući određenu boju pa se preporučuje gledanje u zub maksimalno nekoliko sekundi uz optimalnu udaljenost terapeuta od 1,5 – 2 m.

Boja umjetnih zuba bira se pomoću ključa boja. Neadekvatna boja umjetnih zuba djeluje neprirodno i narušava kvalitetu protetskog nadomjestka. Osnovna boja zuba je žućkasto-crvena. Na zubnom vratu je tamnija, a incizalno je plavkasta ili svijetlosivkasta. Prednji zubi nisu iste boje, iako se pacijentima čini da jesu. Najsvjetliji su središnji sjekutići, zatim lateralni sjekutići dok su očnjaci najtamniji. Stariji ljudi imaju tamnije zube. Isto tako, zubi s godinama izgledaju tamniji zato što se mijenja boja lica i usana, postaje svijetlija, a kosa sijeda. To je razlog manjeg kontrasta između lica i zuba pa zubi izgledaju tamniji. Takođe, s godinama dolazi do abrazije incizalnih bridova, a to su upravo najtransparentniji djelovi zuba te sami zubi izgledaju tamniji. Iz ovih razloga prilikom izbora boje umjetnih zuba kod starijih osoba najčešće se biraju nešto tamnije nijanse.

Na boju i sjaj umjetnih zuba utiče i njihov položaj. Zubi dublje u usnoj šupljini izgledaju tamnije i obrnuto. Iz tog razloga, prilikom izbora boje, umjetne zube treba navlažiti i staviti ispod gornje usne. Izbor prednjih umjetnih zuba, osim dentalne, ima i značajnu psihološku komponentu. Prednje zube svi vide i svi daju mišljenje o njima. Pacijentu treba omogućiti učestvovanje u izboru boje umjetnih zuba. Psihološki je to učinkovita terapija, jer poznato je da je pacijent koji učestvuje u izboru umjetnih zuba češće zadovoljan protetskim nadoknadom. Izbor ipak treba ograničiti između nekoliko nijansi. Pacijenti su subjektivni i u principu žele izrazito svijetle zube. Zadatak doktora dentalne medicine je da pacijentu objasni ograničenost protetske nadoknade i da ga savjetuje prilikom izbora zuba, ali krajnju odluku ipak donosi pacijent. Ipak 10% pacijenata ostaje nezadovoljno svojom protetskom nadoknadom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top