Prelom vilice

Slomljena vilica uzrokuje bol i obično mijenja način na koji su zubi međusobno povezani. Često se usta ne mogu široko otvoriti ili skreću na jednu stranu kada  se otvore ili zatvore. Većina preloma vilice se događa u mandibuli (donjoj vilici). Prelomi maksile (gornje vilice) mogu uzrokovati dupliranje  vida jer su blizu stiska očnih mišića, neosjetljivost kože ispod oka zbog ozljede živaca ili nepravilnost  kosti lica.

Svaka povreda dovoljno jaka da uzrokuje prelom vilice može ozlijediti i vratni dio kičme , pa je potrebno da se prije početka liječenja preloma vilice napraviti rendgen snimak ovog dijela kičme da se isključi njeno oštećenje. Isto tako udarac dovoljno snažan da prelomi vilicu može uzrokovati potres ili krvarenje u lobanji.

Ako osoba sumnja na prelom vilice, potrebno je vilicu nepomično držati na mjestu, najbolje zavojem omotanim preko vrha glave. Prilikom omotavanja zavoja treba voditi računa da ne dođe do prekida disanja, a zatim što je prije  zatražiti medicinsku pomoć, jer prelomi mogu uzrokovati unutrašnje krvarenje i suženje disajnog puta.

U bolnici se gornja i donja vilica spajaju žicom I tako ostaju tokom 6 narednih sedmica kako bi se omogućilo  zacjeljivanje kosti. Za to vrijeme osoba može piti tečnost samo slamkom. Mnogi prelomi vilice se hirurški rješavaju imobilizacijom sa  pločicama, nakon čega se nekoliko sedmica može jesti samo mekana hrana.

Kod djece se neki prelomi vilice ne imobilišu. Umjesto toga u početku liječenja dopušta se ograničeno pokretanje, a normalna aktivnost za nekoliko sedmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top