Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sve što trebate znati o zubima

Sve što trebate znati o zubima

Danas smo odlučili da vas upoznamo s osnovama i činjenicama o anatomiji i vrsti svih zuba. Upoznavanje s osnovama zuba, njihovom anatomijom i funkcijama, pomaže u razumijevanju dentalnih problema i dentalnih usluga.

Tokom odrastanja imamo dvije vrste zuba: mliječne i trajne. Mliječni zubi rastu do treće godine, a počinju se klimati u šestoj godini, kada počinju ispadati i stvarati mjesta za trajne zube. Trajni zubi počinju rasti između 6 i 12 godina starosti, a većina odraslih osoba ima 32 trajna zuba.

Zube izgrađuju mekana i tvrda zubna tkiva, te se sastoje od četiri glavna dijela.

  • Caklina – je vanjski dio zuba koji je ujedno i najtvrđi dio zuba
  • Dentin – se nalazi ispod cakline i formira oblik zuba. Sastavljen je od živih stanica koje luče mineralne tvari
  • Pulpa – je mekano zubno tkivo koje čini unutrašnju strukturu zuba. Kroz pulpu prolaze krvne žile i živci
  • Cement – je sloj mineraliziranog vezivnog tkiva koji prekriva pulpu i čvrsto povezuje korijen zuba s desni i čeljusti

Peridontni ligament je tkivo koje pričvršćuje zube uz čeljust. Postoje 4 vrste zuba koji oblikuju naš osmijeh i pomažu u nam u govoru i jelu. Svaka vrsta zuba ima drugačiji oblik, položaj i različitu funkciju u usnoj šupljini.

Vrste zuba dijele se u sljedeće kategorije:

  • Sjekutići formiraju većinu našeg osmijeha. Ima ih ukupno osam i smješteni su u centralnom, prednjem dijelu oralne šupljine (četiri u gornjoj, četiri u donjoj čeljusti). Njihova glavna funkcija je uzimanje zalogaja hrane te komadanje, rezanje i usitnjavanje hrane koju konzumiramo. Sjekutići su tanki i imaju uski rub prilagođen za usitnjavanje hrane.
  • Očnjaci su zubi koji se počinju razvijati nakon sjekutića, a njihova glavna karakteristika je oštrina. Ima ih četiri i glavna funkcija je vezana za trganje i komadanje kompaktnije i žilavije hrane. Raspoređeni su po dva očnjaka u donjoj čeljust (rastu prvi) i dva u gornjoj čeljusti s obje strane. Očnjaci su naši najduži zubi s jednim, dugim korijenom.
  • Pretkutnjaci su smješteni do očnjaka i služe za žvakanje i mljevenje hrane. Ima ih ukupno osam četiri u gornjoj, četiri u donjoj čeljusti. Pretkutnjaci rastu od desete godine nadalje.
  • Kutnjaci su najveći zubi u ustima, plosnatih površina koji se koriste za žvakanje i usitnjavanje hrane u male, lako probavljive komadiće. S primarnom funkcijom meljenja hrane, kutnjaci se nalaze u stražnjem dijelu oralne šuljine. Sveukupno imamo 12 kutnjaka, po šest kutnjaka u svakoj čeljusti, i tri na svakoj strani. Za razliku od prednjih zuba, koji su oštri i šiljati za bolje griženje, kutnjaci imaju zaobljene vrhove za žvakanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top