Pulpitis

Pulpitis je bolna upala zubne pulpe, dijela zuba najdublje smještenog u zubu, koji sadrži nerve i krvne žilice.

Najčešći uzrok pulpitisa je karijes zuba,a drugi najčešći uzrok je ozljeda. Budući da je pulpa zatvorena tvrdim zidovima unutar zuba, ona nema mjesta za oticanje kad se upali. Zato se može samo povećati pritisak unutar zuba. Lagana upala, ako se smiri, ne mora potpuno naštetiti zubu. Teška upala uništava pulpu. Povećani pritisak može pulpu pogurati kroz kraj korijena, te na tom mjestu može povrijediti viličnu kost i okolna tkiva.

Pulpitis uzrokuje jaku zubobolju. U cilju provjere je li pulpa dovoljno zdrava da bi se spasila, stomatolog može napraviti nekoliko pretraga, npr. stomatolog može primijeniti test na hladnoću. Ako bol potaknuta hladnoćom prestane nekoliko sekundi nakon iritacije, pulpa je još zdrava. U slučaju da bol potraje nakon iritacije  hladnoćom ili se bol javlja spontano, pulpa nije dovoljno zdrava da bi se spasila. Stomatolog  može spasiti pulpu uklanjajući pokvareni dio zuba i stavljajući unutra odgovarajući lijek.

Zubar može koristiti električni ispitivač pulpe koji pokazuje je li pulpa živa, ali ne i da li zdrava. Ako osoba osjeti malo električko peckanje na zubu, pulpa je živa. Osjetljivost na kuckanje po zubu često znači da se upala proširila na okolno tkivo i kost. Rtg slika može potvrditi kvar zuba i pokazati je li proširenje upale uzrokovalo gubitak koštanog tkiva oko korijena zuba.

Kada se uzrok izliječi, upala prestaje. Ako se pulpitis otkrije rano, privremeno punjenje koje sadrži umirujuće sredstvo, može ukloniti bol. Takvo se punjenje može ostaviti u zubu tokom 6-8 sedmica a zatim zamijeniti stalnim punjenjem. Ponekad se stalno punjenje može staviti odmah.

Kada je oštećenje pulpe opsežno i ne može se izliječiti, jedini način na koji zubar može zaustaviti bolje uklanjanje pulpe liječenjem korijenskog kanala ili vađenjem zuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top