Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kada potamni samo jedan zub

Kada potamni samo jedan zub

Woman feeling her tooth with her finger, portrait

Ukoliko ste prije nekog vremena vadili živac iz zuba, a sada primjećujete da je on počeo da tamni – ne brinite! Ovo se vrlo često dešava, a danas postoji čak nekoliko različitih načina da tom zubu vratimo zdravu, bijelu boju.

Nakon vađenja živca može se dogoditi da u zubu ostanu mikroskopski djelići krvnih sudova koji su ranije hranili zub. Oni se vremenom razgrađuju otpuštajući pigmente koji onda daju tamnu boju našem zubu.

Isto se može dogoditi i poslije udarca u zub (najčešće je u pitanju povreda zuba kod djece tokom igre ili kod odraslih tokom bavljenja sportom bez adekvatnog štitnika za zube)- u zubu se razvija nešto nalik modrici, i on polako potamni. Razlika je u tome što se modrica poslije određenog vremena povuče, ali kod zuba to nije slučaj.
Onda je na Vama i doktoru da odlučite želite li da ostavite taman zub, da ga iznutra izbjelite nakon vađenja živca ili da dobijete krunicu (navlaka za zube) koja će imati isti oblik i boju kao vaš zub prije povrede.

Koje su mogućnosti liječenja potamnjelog zuba?

Najbolja varijanta je svakako izbjeljivanje zuba koji je potamnio. Postoje tri načina da se ovo uradi:

  1. Površinsko izbjeljivanje zuba koji je potamnio, samo njega, istom tehnikom koja se primjenjuje kada je u pitanju izbjeljivanje svih zuba. U ovom slučaju, nakon što zaštiti desni, stomatolog će namazati određeno sredstvo na zub, i ostaviti ga 20ak minuta da djeluje. Zatim se ista procedura ponavlja dok ne budete zadovoljni postignutom bojom
  2. Unutrašnje izbjeljlivanje zuba- pri kome se u komoricu zuba stavi sredstvo za izbjeljivanje zuba, i ono stoji par dana (vi normalno obavljate svoje uobičajene aktivnosti), nakon čega se procedura ponavlja do postizanja željene nijanse.
  3. Kod malo jačih prebojenosti koristi se kombinovana tehnika unutrašnjeg i površinskog izbjeljivanja zuba.

Kod značajne prebojenosti ove metode, međutim, nekada ne mogu da daju dovoljno dobre rezultate. Tada je rješenje navlaka za zube, odnosno veštačka krunica.

Danas se ovakvi problemi (jaka prebojenost otporna na uobičajeno izbjeljivanje) mogu rješavati i venirima. To su porcelanske ljuspice koje se naljepe na spoljnu stranu zuba, skrivajuči njegovu ružnu boju.

Izbjeljivanje zuba nakon liječenja – da ili ne?

Svakako da će izbjeljivanje zuba uvek imati prednost nad ostalim metodama, jednostavno zato što vam omogućava da zadržite oblik sopstvenog zuba. Sama činjenica da nema brušenja svakako predstavlja dodatni argument. Pored toga, ovo je bezbolna procedura, i premda je potrebno više posjeta najčešće ne zahtjeva nikakav vaš napor, čak ni dugo držanje otvorenih usta.

U nekim slučajevima, međutim, nije moguće tako jednostavno izbjeljivanje zuba. Čak i tada možete pokušati sa ovim neinvazivnim načinom prije nego što se opredjelite za druge varijante.

Izvor: dr-miona.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top