Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kada se preporučuje fiksna a kada mobilna proteza u ortodonciji

Kada se preporučuje fiksna a kada mobilna proteza u ortodonciji

Kada se preporučuje fiksna a kada mobilna proteza petak

I fiksna i mobilna proteza služe da isprave nepravilno poredane zube i uspostave normalan kontakt između gornje i donje vilice. Nepravilno postavljeni zubi ili nepravilan zagriz može uzrokovati probleme prilikom žvakanja hrane, a nakon toga i varenja. Ukoliko imate neki od ovih problema, znajte da nikad nije kasno preduzeti nešto. Takođe ako primjetite da vaše dijete ima predispozicije da u budućnosti ima neki od ovih problema, savjetujemo vam da ga što ranije odvedete stomatologu. Za ispravljanje zuba ili nepravilnog zagriza stomatolog će vam preporučiti fiksnu ili mobilnu protezu.

Mobilna proteza

Mobilna proteza se najčešće pravi za djecu jer je njihove zube lakše ispraviti tom metodom. Što je osoba starija teže je ispraviti nepravilnosti pa je iz tog razloga neophodna fiksna proteza. Mobilna proteza je izrađena od akrilata i metalnih žica. Oblik koji će savršeno odgovarati vilici pacijenta se dobija tako što se prije svega nakon prvog pregleda kod stomatologa pacijentu vadi otisak. Na osnovu otiska se pravi proteza. Dio koji je sačinjen od akrilata direktno prijanja na sluzokožu nepca ukoliko je u pitanju gornja proteza ili na unutrašnjost sluzokože donjih zuba ukoliko je u pitanju donja proteza. Nošenje u početku može biti bolno jer dolazi do pomjeranja zuba iz korijena. Međutim vremenom će se pacijent navići i koliko može normalno funksionisati sa protezom u ustima. Prednost mobilne proteze je što je pacijent može stavljati i skidati po potrebi. Mobilna proteza se nosi najčešće samo noću, ukoliko je slučaj komplikovaniji potrebno je nošenje par sati i tokom dana. Mana je što je moguće rešenje za ispravljanje zuba samo kod djece, iz razloga što je njihove zube lakše modifikovati nego kod odrasle osobe. Ukoliko odrasla osoba ima problem sa nepravilno postavljenim zubima ili neusklađenost gornje i donje vilice stomatolog će joj preporučiti postavljanje fiksne proteze.

Fiksna proteza

Fiksna proteza za zube se sastoji iz bravica i luka. Proces postavljanja fiksne proteze za zube izgleda tako što se bravice nalijepe na svaki zub pojedinačno, a zatim se povezuju se lukom. Bravica se izrađuje od metala ili od estetskog materijala kao što je safirna ili keramička. Luk se takođe izrađuje od metala ako su i bravice metalne. U slučaju da su bravice od safira i luk mora biti bijele boje. Fiksna proteza sačinjena od safira je takozvana nevidljiva proteza koja je jedva primjetna. Mana im je što je cijena neuporedivno veća nego kod mobilnih proteza. Veća je sa razlogom jer postoje problemi kod odraslih osoba koje je nemoguće da riješi mobilna proteza. Fiksna proteza se nosi u zavisnosti koliko vam stomatolog kaže. Zavisi od slučaja do slučaja. Prilikom nošenja fiksne proteze zubi se pomjeraju direktno iz korijena što uzrokuje jake bolove. Mislite na vrijeme i ne budite nemarni prema vašim zubima.

Izvor: sveosvemu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top