Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako odabrati adekvatan keramički ingot?

Kako odabrati adekvatan keramički ingot?

Kako odabrati adekvatan keramiƒki ingot srijeda (1)

Ključ za postizanje idealnih terapijskih rezultata u savremenoj stomatološkoj praksi predstavlja usklađivanje trijasa „ prevencija, funkcionalnost, estetika”.  Sociokulturološki  aspekti estetike u savremenom društvu postaju sve aktuelniji i predstavljaju značajan i nezamjenjiv faktor. Prirodan izgled zubne nadoknade, zajednički cilj kome teže pacijent i stomatolog, jedan je od osnovnih kriterijuma za uspjeh terapije. Težnja za „idealnim rješenjem” podstakla je i ubrzala razvoj keramičkih materijala, kod kojih su objedinjene dobre mehaničke i estetske karakteristike. Materijal koji je uspio da zadovolji pomenute zahtjeve jeste litijum disilikatna keramika. Litijum disilikatna staklo karamika  prepoznatljiva je po izuzetnim estetskim karakteristikama, indikovana je za izradu pojedinačnih nadoknada (fasete, inleji, onleji i solo krune) u frontalnoj i bočnoj regiji.

Komplikovane kliničke situacije i visoki zahtjevi pacijenata postavljaju stomatologa pred velika iskušenja, čije adekvatno rješavanje zahjeva dobro poznavanje optičkih osobina keramičkog materijala. U slučaju prebojenih patrljaka zuba, kao i zuba na kojima su livene nadogradnje i suprastrukture od titana, ova keramika adekvatnog opaciteta omogućava izradu fiksnih zubnih nadoknada visokih estetskih performansi i predstavlja zamjenu za pojedinačne metalokeramičke nadoknade kao i one od cirkonijum-oksidne keramike. Materijal  je prisutan u četiri različita stepena translucencije, što uz adekvatan odabir boje nadoknade i cementnog materijala daje izvrsne rezultate.

Kako odabrati adekvatan keramiƒki ingot srijeda (2)

  • HT (High Translucency) ingoti se, zahvaljujući visokoj translucenciji, preporučuju za izradu faseta, inleja i onleja.
  • LT (Low Translucency) ingoti imaju nizak stepen translucencije i upotrebljavaju se za izradu krunica na zubima bočne regije.
  • MO (Medium Opacity) ingoti preporučuju se za izradu nadoknada na vitalnim zubima sa umjereno prebojenim patrljcima.
  • HO (High Opacity) ingoti indikovani su za izradu nadoknada na prebojenim patrljcima i suprastrukturama od titana. Zahvaljujući visokom stepenu opaciteta ovih blokova njihova primjena omogućava apsolutno maskiranje tamne pozadine patrljka.
  • Impulse ingoti (Opal i Value varijanta) se primjenjuju za izradu „non prep ” faseta,faseta, „table top ” faseta i solo krunica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top