Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako pirsing na jeziku utiče na zube

Kako pirsing na jeziku utiče na zube

Kako pirsing na jeziku utiƒe na zube srijeda

Igranje sa pirsing nakitom na jeziku može dovesti do nastanka dijasteme (razmaka) između prednjih zubi. Istraživanja govore da pirsing na jeziku  može dovesti do nepotrebne ortodontske terapije. Utvrđeno je da osobe s pirsingom na jeziku često guraju metalnu kuglicu između zuba i izazivaju stvaranje dijasteme kao i dodatne probleme.

Istraživanje je provelo sveučilište Buffalo u New Yorku. Dr. Nigel Carter, izvršni direktor britanske stomatološke fondacije, rekao je da je istraživanje naglasilo rizike koje piersinzi na jeziku imaju na oralno zdravlje. „To je sigurno nešto o čemu treba razmisliti prije nego uradite pirsing. Iskušenje igranja s čavlićem u ustima veliko je i s vremenom može dovesti do stotine funti skupocjenih korektivnih tretmana“, kaže dr. Carter. „Rezultati ovog istraživanja naglašavaju rizike koji su povezani s pirsingom jezika. Osim izazivanja očitog razmicanja zuba, takođe može dovesti i do lomljenja zuba i infekcija.“

„Kako bi ubuduće izbjegli takve zdravstvene probleme, zajedno s brzo rastućim troškovima povezanih tretmana, ja bih savjetovao ljudima da se okanu pirsinga jezika“, kaže dr. Carter. Dr. Sawsan Tabbaa, vodeći autor istraživanja. On je podsjetio  da sila tokom vremena pomiče zube i da su rezultati uzrokovani igranjem s čavlićem doprinijeli vrlo visokom postotku tih slučajeva. Profesor ortodoncije na University of Buffalo School of Dentistry, Tabbaa, objasnio je da je oštećenje zuba bilo zajedničko u oba istraživanja, prošlom i trenutnom. Trenutno istraživanje pratilo je 26-ogodišnju pacijenticu i pokazalo da se razmak između gornjih prednjih zubi pojavio tokom perioda od sedam godina jer je metalna šipka bila gurana na i između zuba. Pacijentica je istraživačima dala fotografije kako bi pokazala da nije imala dijastemu prije pirsinga jezika.  Mišljenja su da je pozicija čavlića na jeziku između maksilarnih centralnih sjekutića izazvala razmak između prednjih zubi. Jedino rješenje za pacijenticu bilo je nošenje fiksnog aparatića duži vremenski period. Zaključeno je da pirsing jezika može rezultirati ozbiljnim ozljedama ne samo zuba, već su  povezani s krvarenjima, infekcijama i ozljedama. Rezultati istraživanja objavljeni su u Journal of Clinical Orthodontics.

Izvor: Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top