Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kako prepoznati eroziju zuba?

Kako prepoznati eroziju zuba?

Može li se erozija zuba spriječiti petakciko

Erozija zuba je stanje koje se pojavljuje kod djece i odraslih širom svijeta. Dugotrajna niska pH vrijednost u usnoj šupljini (ispod 5,5) dovodi do erozivnih promjena na zubima. Erozija može izazvati preosjetljivost zuba i bol, te druge kliničke i estetske probleme. Erozivne promjene mogu se sanirati odgovarajućim stomatološkim tretmanom, ali još je važnije da se mogu pravovremeno i spriječiti.

Promjene na tvrdim zubnim tkivima koje upućuju na eroziju laik najčešće može prepoznati tek kad su već izražene i uznapredovale. Međutim, stomatolog erozivne promjene može prepoznati puno prije, što je izuzetno važno za njihovo uspješno liječenje. Kod osoba s erozijom zuba  pregledom usne šupljine moguće je pronaći specifične uzorke trošenja zubnih ploha koji upućuju na eroziju.

Erozivne promjene obično se prvo uoče na nepčanim i usnenim plohama gornjih sjekutića, te griznim plohama donjih prvih kutnjaka, a potom više ili manje i na ostalim zubima. Kod osoba s intrinzičnim izvorom kiseline veća je vjerojatnoća da će zbog povraćanja prvi znakovi erozije na sjekutićima biti na nepčanim plohama. Prvi znakovi erozije zuba u početnoj fazi su zaglađene i sjajne zubne plohe. Morfološka izbočenja i kvržice na zubima se zaglađuju i postaju manje izbočeni. Rubovi sjekutića postaju tanji i s vremenom gotovo prozirni, te na mjestima nazubljeni. Napredovanjem erozije, inače nevidljiva granica između cakline i dentina postaje vidljiva jer se caklina otopila. Na kutnjacima se nakon poče­tnog zaglađivanja kvržica na griznim plohama počinju pojavljivati plitke i ograničene jamice. Postoji li ispun na zubu, on počinje stršati i smetati jer se ne otapa kao okolna tvrda zubna tkiva. Nakon što se otopila caklina, zbog djelovanja kiselina, počinje se otapati dentin, pa se smanjuje vertika­lna dimenzija zuba, a normalna anatomska morfologija zuba nestaje. Kako se smanjuje vertikalna dimenzija zuba, tako se posljedično smanjuje vertikalna dimenzija lica, što može loše uticati na njegovu cjelokupnu estetiku. Kod osoba s erozijom zuba koje imaju naviku često konzumirati tvrdu hranu (npr. orašaste plodove), trošenje zuba i tok razvoja erozivnih promjena može biti znatno brži.

Izvor: zdrav-zivot.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top