Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene

Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene

Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene srijeda

Kako biste pravilno održavali oralnu higijenu, donosimo vam nekoliko veoma korisnih savjeta:

  • Redovno pranje zuba, minimalno dva puta na dan po 2-3 minute. Četkanje zuba od 30 sekundi dva puta na dan neće očistiti sav plak i spriječiti nastanak  zubnog kamenca.
  • Koristite mekanu ili srednje tvrdu četkicu, koja je dovoljno mala da stane u usta i dohvati najudaljenije površine zubi. Studije su pokazale da pacijenti koji koriste električne četkice, bolje očiste zube i imaju manje plaka od pacijenata koji koriste ručne modele četkica. Bez obzira koji tip četkice koristite, budite sigurni da su prošle strogu kontrolu kvalitete i bezbjednosne testove.
  • Koristite paste koje sadrže fluoride. Oni će pomoći popravak oštećenja cakline i spriječiti će stvrdnjavanje plaka u zubni kamenac. Neke paste sadrže triklosan koji djeluje protiv bakterija u plaku.
  • Koristite zubni konac i interdentalne četkice, bez obzira na to koliko ste vješti s četkicom za zube, zubni konac i interdentalne četkice su jedini način da se ukloni plak između zuba.
  • Da li vam vaša četkica izgleda preistrošeno i ima izgled ko da ste nešto grubo ribali? Ako je tako, onda vi četkate pregrubo. Suprotno onome što neki pacijenti misle, grubo četkanje nije najbolji način  kako bi uklonili zubni plak i zubni kamenac. Najbolji način je da stavite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i lagano je premještate kružnim pokretima, a ne pokretima ribanja naprijed-nazad.
  • Pazite na prehranu, bakterije u ustima se brzo razvijaju iz šećera i škroba iz hrane. Pokušajte jesti zdravu hranu i ograničiti količinu slatke hrane koju jedete. Ne morate izbaciti slatko iz prehrane već budite pažljivi koliko često jedete slatko. Perite zube i pijte puno vode tokom i nakon jela.
  • Popijte šalicu čaja svaki dan. Flavonoidi i drugi sastojci u čaju sprečavaju da se štetne bakterije ljepe za zube te blokiraju Plunge proizvodnju šećera koji pogoduje razvoju karijesa. Čaj takođe sadrži visoke količine fluorida.
  • Nemojte pušiti. Studije su pokazale da pacijenti koji puše cigarete ili koriste druge duvanske proizvode imaju veću vjerojatnoću da imaju zubni kamenac.
  • Zamjenite svoju staru četkicu novom svakih 2-3 mjeseca jer ako to ne učinite, onda samo prenosite u usta bakterije.
  • Očistite svoj jezik sa četkicom ili strugačem za jezik svako jutro i osvježite dah. Glavni uzrok lošeg zadaha je nakupljanje bakterija na jeziku

Izvor: dentusperfectus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top