Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice i mostovi

KERAMI¼KE KRUNICE I MOSTOVI srijeda 1

Zdravi zubi nisu samo estetska potreba nego i nužnost zdravlja čitavog organizma. Ako su vaši zubi oštećeni i neestetski, možda je vrijeme da razmislite o izradi keramičkih krunica i mostova u svrhu novog i prirodnog izgleda. Najljepša krunica bez sumnje je potpuna bezmetalna krunica iz dentalne keramike. Kod keramičkih krunica s metalnom podlogom neophodan je opakni sloj materijala koji blokira boju metala što svakako onemogućava izradu translucentne krunice koja oponaša translucenciju prirodnog zuba. Keramičke krunice s metalnom podlogom ,tokom vremena u funkciji rezultiraju neestetskim tamnim rubom na samom spoju krunice i uporišnog brušenog zuba. Isključivo krunice iz potpune dentalne keramike omogućavaju efekt prirodne translucencije i prozirnosti. Nedoumice vezane uz termine keramika i porculan veoma su česte. Bitno je reći da  termin keramika pokriva i često spominjani porculan. Fiksnoprotetski nadomjestci iz bezmetalne keramike pružaju brojne prednosti pred klasičnim metalokeramičkim. Eliminišući potrebu za potpornom metalnom jezgrom, potpune keramičke krunice iz modernih materijala omogućuju optičke efekte poput prirodnog zuba, npr. prozirnost i prodiranje svjetla, što daje bolje estetske rezultate u poređenju sa metalokeramičkim krunicama. Najveća je prednost potpunih keramičkih krunica i mostova njihov prirodan izgled, često identičan sa izgledom od prirodnih zuba. Potpune keramičke krunice su hipoalergijski materijali te, u poređenju s krunicama i mostovima iz metalokeramike, ne oksidiraju i ne otpuštaju ione metala u usnu šupljinu.

Nije rijetka pojava da  pacijent u stomatološkoj ordinaciji  traži određenu vrstu krunice. Česte su takve situacije kada je pacijent nakon inzistiranja na određenoj vrsti krunice bio razočaran rezultatom. Značajan je faktor i zubni tehničar kojeg pacijent često ni ne vidi. Na osnovu stručnih i popularnih tekstova koji su dostupni pacijentu, on ne može naučiti i odlučiti koja je krunica najbolja za njega. Potrebno je bitno više informacija i stručnog znanja te ta odluka ipak pripada stomatologu, a ne pacijentu.

KERAMI¼KE KRUNICE I MOSTOVI srijeda

Stomatolog mora u potpunosti shvatiti vaše ideje, želje i očekivanja, posebno vezano uz boju, veličinu i oblik budućih zuba. Današnji materijali nude brojne opcije boja i različitih efekata kako bi novi zubi bili izgledom što je moguće prirodniji. Ako su korjenovi vaših zuba značajno oštećeni, možda će biti nužno koristiti i neke druge terapijske postupke, npr. ugradnju jednog ili više dentalnih implantata u svrhu nadoknade izgubljenih zuba.

TERAPIJSKI POSTUPAK

Stomatolog će brušenjem preoblikovati zube u potreban, često koničan oblik. Ako je prisutan samo korijen, ali funkcijski postojan i mehanički solidan, nužno je učiniti endodontsko liječenje zuba/korijena i izraditi nadogradnju. Nakon toga stomatolog će napraviti otiske čeljusti sa jednim ili više brušenih zuba ili nadogradnji i ostalih zuba u istoj čeljusti. Krunice i mostovi izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju na osnovu  tih otisaka. Stomatolog će vam neposredno nakon brušenja zuba izraditi privremene krunice i mostove kako bi u periodu od brušenja zuba do predaje gotovih krunica i mostova mogli približno normalno jesti i raditi te održavati svoje normalne društvene kontakte. Nakon završetka laboratorijskog dijela posla i probe rada, gotove krunice i mostovi trajno se fiksiraju na brušene zube klasičnom ili adhezivnom tehnikom fiksacije.

TRAJNOST  KERAMIČKIH KRUNICA I MOSTOVA

U većini slučajeva funkcijska i estetska trajnost krunica i mostova iz potpune keramike poprilično je dugačka, često i više od desetak godina. Ipak, ograničavajući faktor je stanje i zdravlje uporišnih zuba i njihovih korjenova. Ispravno održavanje oralne higijene u skladu s uputama stomatologa i redovni kontrolni pregledi svakako će doprinijeti dugoj i uspješnoj funkcijskoj i estetskoj trajnosti krunica i mostova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top