Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uloga međuzubne četkice u borbi za zdrave zube i desni

Uloga međuzubne četkice u borbi za zdrave zube i desni

curaprox

Mnogi ljudi ne znaju da za provođenje temeljite oralne higijene nije dovoljno samo čišćenje sa četkicom za zube. Zub ima pet ploha, a pošto četkica za zube očisti samo tri plohe, preostale se plohe moraju očistiti s interdentalnom (međuzubnom) četkicom ili zubnim koncem. Kada očistimo svih pet ploha svakog zuba govorimo o temeljitoj higijeni zuba.

Površna oralna higijena posebno potpomaže razvoj upale desni, nastanka karijesa i zubnog kamenca.  Ako znamo da je zubni kamenac jedan od faktora koji pospješuju razvoj upale zubnih tkiva, odnosno razvoj parodontalne bolesti, koja je povezana s povećanim rizikom od pojave infarkta, moždane kapi, šećerne bolesti, prijevremenog poroda i oslabljenog imunološkog sistema, možemo jasno vidjeti koliko je važno redovito i temeljito odstranjivati zubne naslage.

Gdje počinje upala desni?

U međuzubnim prostorima površina desni je malo drugačija nego na područjima koja su lako vidljiva. Pojednostavljeno rečeno – u međuzubnim prostorima manje je zaštićena od uticaja bakterija iz zubnih naslaga. Zato je čišćenje međuzubnih prostora jako važno, jer na tom mjestu prvo započinje upala desni.

Međuzubna četkica vs. zubni konac

Kod čišćenja konkavnih ploha zuba ( kutnjaka) konac ne može obuhvatiti sve površine. On predstavlja dobro rješenje u slučajevima kada zubi stoje tijesno jedan uz drugoga i nije ih moguće očistiti niti s najtanjom međuzubnom četkicom.

slika1

Slika 1: upotreba zubnog konca i čačkalice kod većih međuzubnih prostora (kutnjaci)

Osobine dobre međuzubne četkice

Međuzubna četkica mora imati tanku žičanu jezgru, a njezina vlakna moraju biti tanka i duga kako bi u cijelosti ispunila međuzubni prostor. Jedino međuzubna četkica s tim osobinama garantira da će zubne naslage biti potpuno odstranjene iz međuzubnog prostora. Premala međuzubna četkica neće ispuniti međuzubni prostor i stoga on neće biti očišćen (slika 2), dok će prevelika četkica oštetiti prostor između zuba i desni (intaktnu papilu).

Idealna četkica za pojedni međuzubni prostor je ona koju možete bez ikakvog jačeg pritiska, jednostavno i bez osjećaja boli, uvesti u međuzubni prostor.

slika2

Slika 2

Početak upotrebe

Kako nisu svi međuzubni prostori u jednim ustima isti, potrebno je izabrati ispravne veličine međuzubne četkice za vaše zube, u čemu vam može pomoći stomatolog.

Dovoljno je s međuzubnom četkicom ostvariti samo mali pritisak prilikom ulaza u međuzubni prostor i potom je izvaditi iz prostora. Nikada ne smijete gurati četkicu u međuzubni prostor na silu, jer možete oštetiti desni. Kod prve upotrebe, velika je vjerovatnoća da će desni malo krvariti, što je normalno. Krvarenje je znak upale desni i nakon nekoliko dana redovnog korištenja će prestati, budući da ćete s međuzubnom četkicom odstraniti uzrok krvarenja desni. Ako krvarenje ne prestane nakon nekoliko dana, posavjetujte se sa svojim stomatologom.

Nakon 10 – 14 dana redovne upotrebe međuzubne četkice postići ćete uspjeh – međuzubni prostori će biti čisti i zdravi, a desni više neće biti nabrekle zbog upale.

slika3

CURAPROX CPS 457 set s različitim veličinama međuzubnih četkica

 

 

CURAPROX CPS 457 set s različitim veličinama međuzubnih četkica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top