Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike?

Koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike?

Gingivektomija je hirurško uklanjanje tkiva desni oko parodontnih džepova. To je često u službi uklanjanja oboljelog ili mrtvog tkiva kako bi se omogućilo zarastanje. Gingivoplastika je preoblikovanje tkiva desni. Iako se može koristiti za uklanjanje oboljelog tkiva, češće se koristi za estetsko preoblikovanje linije zubnog mesa oko zuba.

Najčešći razlog za gingivektomiju je odgovor na parodontnu bolest. Parodontna bolest je napredni oblik gingivitisa ili bolesti desni. Kako bolest napreduje, plak i bakterije koje uzrokuju kamenac kreću se niz zub i ispod linije desni. To stvara “džep” između desni i zuba. Ako se ne liječi na vrijeme, infekcija će čak početi pogoršavati koštano tkivo. – Više o bolesti desni pročitajte u našem blogu – Bolest koja dokazano najviše napada poslije 30-te godine života.

Gingivektomija se provodi kako bi se uklonilo oboljelo tkivo desni. To pomaže zaustaviti razvoj bolesti i dozvoliti zubnom mesu da ozdravi. Gingivektomija će ukloniti bolesno tkivo kako bi održala optimalno zdravlje. Gingivektomija se takođe može koristiti za preoblikovanje linije zubnog mesa za estetski ugodan rezultat.

Primarna primjena gingivoplastike je estetsko preoblikovanje linije desni. Mnogi ljudi imaju neobično oblikovanu ili pretjeranu gingivu. Iako to ne predstavlja problem za zdravlje, ono može dati izgled manjih ili deformisanih zuba. Otečene papile (tkivo desni između zuba) još je jedan primjer deformisanog tkiva desni. To može predstavljati neku vrstu rizika od infekcije, jer je teže očistiti. U tim slučajevima se gingivoplastika koristi za preoblikovanje linije desni oko zuba kako bi se prikazao estetski ugodniji osmijeh. Zubno meso se uklanja i preoblikuje iz vrha zuba kako bi zubi izgledali duže i pravilnije oblikovani.

Gingivoplastika ne uključuje samo uklanjanje tkiva desni. Može se koristiti i za transplantaciju zubnog mesa, dodavanje tkiva desni kada je to potrebno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top