Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Nevidljiva fiksna proteza

Nevidljiva fiksna proteza

U prošlosti su mnoge odrasle osobe odbacivale ortodontsku terapiju zbog dugog trajanja tretmana, kao i zbog metalnih bravica koje su bile velike i neestetske. Danas se sve promijenilo na bolje. Pored toga što su i metalne bravice manje nego prije, pa samim tim i manje vidljivije, postoje i tzv. nevidljive fiksne proteze.

U zavisnosti od materijala od kojih su izrađene bravice, nevidljive fiksne proteze mogu biti:

  1. Keramičke (bravice su izrađene od keramike, u boji zuba, luk je metalni, tek u kasnijim fazama može biti bijeli kao i bravice)
  2. Safirne (bravice su prozirne, zovu ih i kristalne, luk je metalni, kasnije može da bude bijeli)
  3. Lingvalna proteza (bravice su metalne, nalaze se sa unutrašnje strane zuba, pacijenti se jako teško navikavaju na njih, ometaju govor i iritiraju jezik, u nekim slučajevima se ne može završiti terapija samo sa njima)

Najnovije u ortodonciji su prozirne folije za ispravljanje zuba. Svaka folija pomjera zub do određene pozicije prema lično prilagođenom softwerskom planu dok se ne postigne željeni cilj. Mogućnost pomjeranja zuba je 0,5 mm po foliji, te se folije mijenjaju na svake 2 nedjelje. Specijalni softwer određuje koliko se zubi moraju pomjeriti do idealne pozicije, i na osnovu toga se određuje broj potrebnih folija (nikada više od 10). Folije za ispravljanje zuba se nose prosječno 22 sata na dan.

IZVOR: fiksnaproteza.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top