Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Koje su posljedice ignorisanja zubobolje?

Koje su posljedice ignorisanja zubobolje?

Zubobolja je jedna od najneugodnijih boli koju čovjek može osjetiti. Važno je da znate da zubobolja neće prestati sama od sebe. Možete koristiti lijekove, no znajte da će oni samo ublažiti zubobolju, a neće je u potpunosti ukloniti. Zato je potrebno se trgnuti na prvi znak bola i otići na pregled kod stomatologa.

Ignorisanje zubobolje i izbjegavanje odlaska kod stomatologa sa sobom može donijeti određene posljedice kao što su:

Upala pulpe

Bol u zubu koja proizlazi iz zubnog živca. Zubni živac odnosno pulpa isporučuje kisik i hranjive tvari osjetljivim tkivima koja ga okružuju. Slatka i kisela hrana stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija u ustima koje stvaraju karijes i rupu u zubu. Rupa u zubu je izložena zraku, hrani i vodi. U isto vrijeme povećava se vjerojatnost pogoršavanja stanja.

Apsces zuba

Apsces nastaje u korijenu zuba te je riječ o izuzetno bolnom stanju koje se veoma lako može primijetiti i ustanoviti. Možete osjetiti oticanje ili toplinu na tom području usne šupljine. Apsces zuba je obično zadnje upozorenje da što prije posjetite stomatologa.

Opasne infekcije

Ako zanemarite bol i oticanje apscesa, infekcija se može nastaviti širiti kroz krvotok. Zubne infekcije opasne su zbog toga što se nalaze blizu glave, odnosno mozga. Apsces mozga ili slična infekcija može se veoma brzo razviti, a neliječeno stanje može dovesti do smrti. Samo iz tog razloga nikada ne smijete zanemariti zubobolju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top