Djeca i zubari

Dječiji zubi trebaju njegu od samog početka!

Uloga roditelja u brizi za djetetove zube vrlo je važna.

Kada kažemo to mislimo da briga za djetetove zube počinje u TRUDNOĆI.

Brinući se za svoje zdravlje i zdravlje svojih zuba majke se brinu i za djetetove zube.

Treba paziti na prehranu i odlaziti na redovne kontrole  kod stomatologa.

Poželjno je sanirati sve zube prije ili tokom trudnoće, jer zubobolja stresno djeluje na trudnicu ali i na nerodjeno dijete.

Trudnoća

Trudnice su sklone upali zubnog mesa, koje zbog toga krvari.

Čišćenje zubnog kamenca, redovno četkanje i masiranje zubnog mesa u svakodnevnoj higijeni smanjiće upalu, zaustaviti krvarenje i bol.

Neliječene bolesti gingive i parodonta mogu biti uzrok prijevremenog poroda i smanjene porođajne  težine bebe.

Dojenje

Dojenje je važno razdoblje u razvoju i rastu dječijih vilica. Tokom sisanja razvija se veća snaga mišića i potiče se razvoj i formiranje vilica.

Ukoliko ipak niste u mogućnost da dojite porudite se da oblik dude, kod hranjenja na flašicu, prilagodite prirodnom obliku bradavice.

Mliječni zubi

Higijena usne duplje dojenčeta treba da se sprovodi prije nicanja zuba. To ćete činiti mekanom gazom namočenom mlakom vodom pri čemu ćete skidati naslage mlijeka sa jezika i unutrašnjosti usne duplje.

Odmah nakon nicanja prvog zubića u redovnu higijenu uvesti pranje zuba.

Prve mliječne zube prati vodom i četkicom, a poslije uvesti zubnu pastu s fluorom. Konsultujte se sa svojim stomatologom o izboru paste za zube I četkice za zube Vašeg mališana.

Prva posjeta stomatologu

Neka bude pregled mliječnih zuba i upoznavanje s osobljem ordinacije i opremom.

Tako se razvija povjerenje i osigurava bolja saradnja. Dijete koje na vrijeme posjeti stomatologa ni u odrasloj dobi neće imati strah.

Loše navike u djetinjstvu uzrok ortodontskih problema u kasnijoj dobi

Najveći nedostatak, zbog koga se ponovo pokreće snažan otpor od 70-tih godina prošloga vijeka(sa popularizacijom i podsticanjem dojenja) je dokazani uticaj preranog korišćenja cucle na prestanak dojenja. Zbog toga se snažno NE PREPORUČUJE varalica prije nego se dojenje u potpunosti ne uspostavi.

Neke studije, mada nedovoljno provjerene, upućuju i na mogućnost lakšeg razvoja ranog karijesa ako bebe koriste cuclu. To je sigurnije u slučaju da  se cucla umače u med i druge slatkiše.

Duže i intenzivnije korišćenje cucle može da utiče i na razvoj pravilnog govora, posebno ako je kombinovano sa drugim lošim navikama.

Veliki broj studija upućuje na mogućnost nepravilnog razvoja vilica i postavke zuba kod dužeg nošenja cucli. To se posebno odnosi na neravnomjeran, neanatomski pritisak mišića koji sputava razvoj gornje vilice, slabi tonus mišića žvakanja, sužava gornje vazdušne puteve, podstiče disanje na usta, potiskuje donju vilicu prema nazad. Sve to može da podstiče razvoj i drugih loših navika poput diasnja na usta i guranja jezika. Najčešće dolazi do nepravilnog preklapanja gornjih zuba unutar donjih (tzv ukršteni zagrižaj). Donja vilica može da se potiskuje unazad. Isto tako pritisak cucle na nepce može da izaziva njegovo produbljivanje, sužavanje vilice i isturanje prednjih zuba, a pritisak jezika može da ih razdvaja u tzv. otvoreni zagrižaj. Daleko od toga da će se ovo desiti kod svakog korisnika cucle, ali vjerovatnoća je veća ako se ona intenzivnije koristi tokom dana i noći i duži period poslije nicanja zuba. Idealno je napustiti cuclu od 18-tog mjeseca života do druge godine, a maksimalno do četvrte, premda bi ovaj maksimalni predloženi period ipak trebalo izbjegavati.

Postojala su istraživanja koja dokazuju da zaobljene cucle snažnije remete razvoj nepca i vilica, pa su konstruisane, tzv. anatomske ili ortodontske. One bi trebalo da više odgovaraju obliku usne duplje. U poslednje vrijeme se promovišu i posebni oblici anatomskih cucli koji podstiču razvoj nepca.  Još uvijek ne postoje ubjedljivi dokazi da anatomske cucle sigurno omogućavaju pravilan razvoj vilica, ali se prednost daje njihovom korišćenju.

Umjesto zaključaka, preovlađujuće mišljenje stručnjaka je sljedeće:

– Poželjnije je izbjegavati korišćenje cucle jer štetna dejstva donose prevagu.

– Kod opredjeljenja za korišćenje cucle ne treba „lagodnost roditelja“ da bude odlučujuća.

– Ukoliko beba odbija cuclu, ne treba forsirati njenu primjenu.

– Ne treba koristiti cuclu dok se čvrsto ne uspostavi dojenje.

– Ukoliko se jave alergije i česta zapaljenja uha treba prekinuti sa korišćenjem cucle.

– Odbaciti cuclu između prve i druge godine, a najkasnije do četvrte.

– Pojava drugih loših navika(disanje na usta, guranje jezika, sisanje prsta) i poremećaj u postavci zuba i vilica zahtjeva konsultacije sa stručnjakom.

Navika sisanja cucle se često zamjenjuje sa sisanjem palca, drugih prstiju, pa čak i ruke. Ukoliko je intenzivna i produžava se i poslije treće godine, neophodna je stručna intervencija za njihovo uklanjanje. Isto se odnosi kod pojave uočljivih deformitete na vilicama i zubima.

Karijes u dječijem uzrastu

Na prednjim zubima kod djece često se dijagnostikuje takozvani  karijes flašice (baby bottle sindrom), a javlja se zbog uzimanja zaslađenih tekućina i mlijeka na flašicu.

Karijes na mliječnim zubima treba obavezno sanirati kako bi se spriječila zubobolja, a zubi sačuvali do nicanja trajnih, koji će tada nicati u zdravo okruženje, s malom aktivnosti bakterija koje uzrokuju karijes.

Kod mliječnih zuba moguće je staviti bijele, estetske, ili ispune u boji (roze, plave). Svaki mliječni zub ima ulogu u rastu i razvoju odnosa između gornje i donje vilice, odnosno zagriza.

Popravak zuba za dijete ne mora biti traumatičan ni bolan pogotovo ukoliko se intervencija izvodi na samom početku formiranja karioznog defekta.

Izbor stomatologa za Vaše dijete

Važno je izabrati stomatologa sa kojim će Vaše dijete sarađivati i sa kojim će Vaše dijete izgraditi odnos od povjerenja. Uz stručno znanje, stomatolog mora poznavati psihofizičke karakteristike djeteta svake životne dobi. Svako će dijete drugačije prihvatiti neku intervenciju. Toj situaciji se prilagođava način rada.

Rad sa djecom zahtijeva punu posvećenost stomatološkog tima, ali i roditelja. Strpljenje i potpuno povjerenje važno je postići kod djeteta i kod njegovih roditelja (pratitelja).

Ako se određeno vrijeme odvoji za djetetovo privikavanje na stomatologa i ordinaciju, da dijete shvati što će mu se raditi, saradnja će biti znatno bolja.

Upoznavanje djeteta sa svime ponekad traje i nekoliko tretmana, ali su rezultati nakon sanacije zuba djeteta koje je opušteno i sretno – neizmjerno veliki.

DJECA SE NE BOJE STOMATOLOGA, jer ne znaju čega bi se bojali! Djecu plaše odrasli svojim dojmovima i strahovima, injekcijama, vađenjima zuba i svojim lošim iskustvima. Nemojte prenositi svoj strah na djecu!

Dr Slađana  Bencun Vučenović

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top