Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba

Vađenje korijena zuba jedan je od češćih stomatoloških zahvata na vilici. Riječ je o hirurškom uklanjanju korijena zuba koji je nakon postupka vađenja zuba ostao u kosti. To je težak postupak, posebno ako je kruna zuba slomljena. Korijen je ugrađen u kost zuba i predstavlja njegov većinski dio.

Korijen može biti uklonjen hirurški ili klasičnim načinom. Klasični način vađenja korijena zuba podrazumijeva korištenje kliješta i poluga za njegovo odstranjivanje. Stomatolozi nisu uvijek u mogućnosti kliještima izvaditi korijen zuba, stoga se zahvatu mora pristupiti hirurški.

Budući da se treba uočiti i pokazati kost koja okružuje zaostali korijen, najprije se mora hirurški zarezati područje sluznice čeljusti. Kost postaje uočljiva i stomatolozi mogu započeti s brušenjem njezine površine.

Kako se kost oko korijena sve više odstranjuje, zub postaje mobilan te su tada za njegovo vađenje dovoljna kliješta i poluge. Nakon vađenja korijena zuba sluznica  se mora zašiti.

Zarastanje operativnog reza traje između 7 i 10 dana nakon čega se mogu skinuti i šavovi.

Nakon zahvata pacijent može osjećati bol i nelagodu, stoga bi trebao odmarati i mirovati nekoliko dana te izbjegavati fizičke aktivnosti. Preporučuje se i konzumacija mekše hrane da bi se potaknulo zarastanje rane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top