Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Koji su simptomi nicanja zuba?

Koji su simptomi nicanja zuba?

nicanje-zubica

Za vrijeme procesa nicanja zuba desni iznad zuba koji raste su bolne i otečene. To je glavni razlog zašto su mnoge bebe razdražljivije nego inače. Obično počinju da grizu prste ili neku igračku ne bi li smanjili pritisak koji je nastao u desnima. Može se desiti da odbijaju hranu i piće zbog bolova. Mnogim bebama se pojačano luči pljuvačka pa se može pojaviti osip oko usta, po licu, na bradi ili grudima. Može se javiti i povišena temperatura. Ovi simptomi se javljaju 3-5 dana prije nego što se zub pojavi u ustima i prestaju čim zub probije desni.

Za olakšavanje ovih simptoma mogu se koristiti razna sredstva:

  • Gumeni prsten za grickanje. Kupuje se u apoteci ili prodavnici, napunjen je vodom i drži se u frižideru (ne u zamrzivaču) da bi se ohladio. Hladne stvari prijaju u ovom periodu jer smanjuju bol i dovode donekle do utrnulosti.
  • Hladna hrana i piće. Ohlađeni jogurt, voće i povrće pomažu u ovom periodu. Hljeb ili kifla se mogu isjeći na kockice ili štanglice i zamrznuti. To je zgodno da dijete gricka jer hladi, a ivice hljeba masiraju desni. Takođe se može zamrznuti i razno voće kao što su banana ili breskva.
  • Ohlađeni predmeti. Mogu se ohladiti kašika, peškirić ili neka druga tkanina da bi dijete to žvakalo. Roditelji mogu i svojim prstom da trljaju bolno mesto jer to prija bebi. Bitno je da ti predmeti i ruke budu čisti da ne bi došlo do infekcije. Često se desi da se na mjestu nicanja javi mala ranica usljed bakterija koje se unesu grickanjem raznih stvari. Djeca su u tom periodu osjetljivija i podložnija infekciji jer im je imunitet oslabljen.
  • Postoje razni gelovi koji su na bazi lokalnih anestetika, ali je njihova upotreba pod znakom pitanja. Njihovo dejstvo je kratkotrajno a postoji mogućnost da se ne upotrebe pravilno i da imaju neželjena dejstva.

Ne treba upotrebljavati alkohol ili aspirin. Ne treba umakati flašice i cucle u šećer ili med jer to nikako ne doprinosi olakšanju bola, a može izazvati karijes.

Izvor: lekar-savetnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top