Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kompozitni materijal za splintiranje ojačani vlaknima

Kompozitni materijal za splintiranje ojačani vlaknima

Mobilnost zuba predstavlja problem sa kojim se stomatolozi često susreću u praksi, a kao dva osnovna uzroka  se navode parodontitis i okluzalna trauma. Pacijentima mobilnost zuba stvara neprijatnost u svakodnevnom životu, najviše zbog narušene funkcije i estetike. Splintiranje mobilnih zuba za susedne jače zube je tehnika koja se koristi već dugi niz godina, ali  Ipak može loše uticati na oralno zdravlje sa aspekta održavanja oralne higijene i uticaja na susedne zube.

Kompozitne trake ojačane vlaknima indikovane su za splintiranje zuba u situacijama kada nije neophodna prethodna priprema zuba, uključujući parodontalnu i posttraumatsku stabilizaciju, ali i za ortodontsku retenciju. Takođe, preporučuju se za prednje i bočne adhezivne mostove, reparature proteza i ojačanje velikih restauracija.

Materijal je jednostavan za upotrebu, ekonomičan, minimalno invazivan i predstavlja pouzdano kako kratkoročno tako i dugoročno rešenje.

Korišćenjem ove tehnologije postignuta su izuzetna biomehanička svojstva, koja obezbeđuju pouzdane rezultate kod svih vrsta splintiranja, a vlakna imaju veliku zateznu čvrstoću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top