Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Nicanje zubića

Nicanje zubića

Nicanje zubića je relativno bezbolno za većinu djece,a počinje od trećeg mjeseca i završava se oko petnaestog mjeseca. Prvo rastu prednji zubi – sjekutići, obično prvo donji pa gornji, zatim su sljedeći očnjaci i na kraju kutnjaci, mada se mora naglasiti da je raspored rasta zuba individualan. S obzirom da su sjekutići veći od ostalih zuba, pretpostavlja se da pri nicanju uzrokuju više bola, dok rast zadnjih zuba može da prođe neprimjećeno. Do kraja treće godine dijete ima 20 mlječnih zubića, a oko šeste godine dolazi do zamjene mlječnih zubića stalnim zubima.

Klasični simptomi nicanja zuba uključuju pojačano lučenje pljuvačke, stavljanje rukica u usta, odbijanje čvrste hrane, otečene desni, razdražljivost, buđenje u toku noći, osip na licu, najviše oko usta, zapušenost nosa. Čak i kada se pojave navedeni simptomi, to ne mora da znači da će zubić sutradan biti vidljiv, već je to pripremna faza koja se javlja 4 dana prije pojave zubića i najviše 3 dana poslije.

Često se javlja i lako povišena tjelesna temperature, do 38⁰C.  U stvari Iritacija desni zbog nicanja zuba je blaga forma zapaljenske reakcije, koja može dovesti do lakog porasta tjelesne temperature.

Evo nekoliko savjeta roditeljima kako da dijete što bezbolnije prođe kroz period nicanja prvih zubića. Prije svega se preporučuju oralni gelovi koji smanjuju bol, zatim gumene igračke u vidu prstena, tzv. glodalice ili masažeri desni. Ukoliko je dijete dosta razdražljivo, kao krajnja mjera se savjetuje upotreba antipiretika (paracetamol, ibuprofen), koji deluju i analgetski, odn. smanjuju bol. Treba biti obazriv sa dužom primjenom ovih preparata, prije svega zbog toga što u osnovi simptoma mogu biti druge bolesti, kao što je zapaljenje uva ili neke virusne infekcije, gde se preporučuje posjeta pedijatru. Djetetu treba pružiti utehu u vidu grljenja, ljubljenja ili držanja u naručju. Kod starije djece koja jedu čvrstu hranu treba probati i sa prepečenim tostom ili parčićima jabuke, kao i hladnim napicima u vidu soka ili jogurta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top