Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kompresija zuba

Kompresija zuba

Položaj zuba u zubnom luku  utiče na Vaš izgled i  osmijeh.  Najčešće nepravilnosti položaja zuba su kompresije zubnih lukova i dijasteme, tj. zbijeni i razmaknuti zubi

Idealni odnos gornjih i donjih zuba u zatvorenoj  vilici je  onaj u kojem gornji zubi strše neznatno više od donjih, a vršci kutnjaka su smješteni naizmjenično. Međutim, jako  mali  broj ljudi  ima savršene zube i savršen zagriz.

Kompresija zuba  je  ortodontska nepravilnost koja  se ogleda u nedostatku prostora za pravilno svrstavanje svih zuba u zubne lukove. Kompresije su isto tako i rezultat nesklada u veličini širine zuba i raspoloživog prostora u vilici.

Ako su zubi preveliki za vilicu, dolazi do njihovog zbijanja zbog čega se oni mogu razvijati samo savijajući se unazad ili ‘preko’ susjednih zuba.

Međutim, ako su zubi premaleni, razmaci između njih biće preveliki, a ako je donja vilica manja od gornje,  zubi u gornjoj vilici će  stršati prema van.

Postoje dva načina kojima ortodonti  riješavaju dentalnu kompresiju. Ako  su  zubi relativno veliki, ili je alveolarna kost relativno mala, tada  liječenju kompresija prethodi smanjenje zubne supstance, tačnije ekstrakcijom ili stripanjem aproksimalnih ploha zuba. Drugi način u liječenju kompresija može biti i pokušaj da se poveća opseg alveolarne kosti, što je u praksi puno teže postići. Oba načina imaju ekstremne pristupe koji se manifestuju u pretjeranoj ekstrakciji zuba ili strahu od ekstracija i čuvanju cjelovitosti zubnog niza pod svaku cijenu.

Jedan od načina je i protetski – izradom estetskih keramičkih nadoknada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top