Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kontraindikacije za ekstrakciju impaktiranih zuba

Kontraindikacije za ekstrakciju impaktiranih zuba

Impaktirani zub je onaj koji ne izraste u zubni luk u očekivanom vremenu. Zub ostaje impaktiran ako postoji fizička barijera na putu erupcije koja mu onemogućava izrastanje. Tu barijeru mogu predstavljati susjedni zubi, gusta kost koja prekriva zub, prekomjerno meko tkivo ili genetski poremećaj.

Najčešća kontraindikacija je dob pacijenta. Starenjem kost postaje više kalcifikovana i time manje fleksibilna. Takva kost se tokom ekstrakcije teško savija i potrebno je odstraniti više kosti kako bi izvadili zub. Postoperativni oporavak je produžen u odnosu na mlađe pacijente. Kod pacijenta iznad 35 godina, ako impaktirani zub ne pokazuje znakove patološkog procesa, ekstrakcija je kontraindukovana. Preporučuje se radiografska kontrola impaktiranog zuba jednom u dvije godine.

Kompromitovani medicinski status najčešće je takođe povezan s pacijentovom dobi. Ekstrakciju asimptomatskog impaktiranog zuba kod pacijenata s kardiovaskularnim i respiratornim poremećajima, te pacijenata s koagulopatijama treba odgoditi. Ako impaktirani zub postane simptomatski, ekstrakciju je nužno provesti u dogovoru s pacijentovim ljekarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top