Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Preventivna stomatologija polazi od načina života

Preventivna stomatologija polazi od načina života

Lijepi i zdravi zubi su odraz našeg načina života. Odnosno, pravilno pranje zuba je prvi korak u prevenciji. Jedino na taj način možete spriječiti razvoj karijesa i mekih tkiva.

Stručnjaci savjetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po 3 minuta. Takođe, neophodna je i pravilna tehnika iščetkavanja kako bi se otklonili svi ostaci hrane koji, kasnije, mogu da formiraju zubni plak.

S obzirom da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod djece počne još prije pojave mlječnih zuba.

Osim lične higijene, i hrana koju unosimo utiče na očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača je pravo rješenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam.

Glavni “krivac” za nastanak karijesa jeste zubni plak. Naime, bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja djeluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu. Taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac. Ne samo da izgleda ružno, već dovodi do mnogih problema – počev od neprijatnog daha pa do ozbiljne parodontopatije.

Zbog toga preventivna stomatologija obuhvata skidanje kamenca sa zuba prilikom redovne kontrole kod stomatologa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top