Home / Zanimljivosti / Bol u leđima – problem već i kod studenata stomatologije

Bol u leđima – problem već i kod studenata stomatologije

Istraživanje sprovedeno na Kings koledžu u Londonu, koje je objavljeno u časopisu British Dental Journal, pokazalo je da studenti stomatologije već imaju muskuloskeletne bolove tipične za stomatološku profesiju. Ispitujući 380 studenata svog koledža istraživači su otkrili da polovina ispitanika ima produžena razdoblja bolova u donjem djelu leđa i drugim djelovima muskuloskeletnog sistema. Da bi stvar bila još gora, samo svaki peti student zatražio je zbog tog problema profesionalnu pomoć. Istraživači su naveli da izostanak pravovremene pomoći može imati ozbiljne dugoročne posljedice kasnije tokom života.

Poznato je da stomatolozi zbog nepravilnog i produženog statičkog položaja tokom rada redovno trpe bolove, međutim ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno kako bi se utvrdilo kada započinju ti problemi. Prema rezultatima bolovi u donjem djelu leđa učestali su već među studentima stomatologije. Oko 50 procenata ispitanika osjetilo je bolove u trajanju od najmanje 30 dana tokom godina studiranja. Radi blagovremene prevencije pojave problema i pogoršanja stanja, istraživači su predstavili preventivne mjere, uključujući i ličnog trenera koji daje savjete kako vježbati i imati pravilno držanje tokom rada. Jedna od stvari koje se preporučuju je upotreba lupa. Pored toga autor istraživanja dr Mark Ide započeo je saradnju s kolegama iz Britanske škole za osteopatiju kako bi ispitali efikasnost određenih tehnika samopomoći.

Hroničan bol u vratu i leđima poznat je problem među stomatolozima, nekada do te mjere da onemogućava daljnji rad”, rekao je profesor Mark Vulford (Prof. Mark Woolford), prodekan za edukaciju Dentalnog instituta. “Ključno je da stomatološki fakulteti postanu svjesni problema i da preduzmu sve potrebne mjere kako bi edukovali studente i pomogli im na početku njihove karijere.

IZVOR: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top