Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Krvarenje desni

Krvarenje desni

Krvarenje desni srijeda

Uzroci krvarenja desni mogu biti pad imuniteta, pušenje, akutne upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C, naslage na zubima koje su pune bakterija, hormonski poremećaji i kamenac. Uzrok krvarenja desni može biti i nasljedan. Bakterije koje se nalaze na desnima i zubima mogu loše uticati na srce i cijeli organizam. Kod žena se često dešava da imaju problema sa oticanjem i krvarenjem desni tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće i menopauze. Hemoterapija ima razna neželjena dejstva i stomatitis (upala mekih tkiva usne duplje) i akne u ustima su neke od njih. Duvan jako štetno utiče na zdravlje usta i kod pušača postoji velika opasnost da dođe do krvarenja desni.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba je početni stadijum, i čim to uočite treba početi sa liječenjem krvarenja desni. Neodgovarajuća oralna higijena je glavni uzrok upale vezivnog tkiva oko i između zuba.

Liječenje krvarenja desni

Liječenje krvarenja desni je dugotrajan proces. Da bi ste preventivno djelovali na upalu desni morate se pridržavati sljedećih pravila prilikom pranja zuba: nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za nepristupačne djelove i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija. Takođe sok od borovnice steže tkivo i dezinfikuje desni. Međutim, ovo možda neće biti dovoljno ako je upala desni u poodmaklom stadijumu. Zato bi bilo najbolje da za liječenje krvarenja desni potražite stručnu pomoć. Krvarenje desni nije bezazlena bolest jer može dovesi do razlaganja kosti oko zuba i na kraju do ispadanja zuba.

Još neki savjeti prilikom pranja zuba:

  • Četkica treba da se mijenja na dva do tri mjeseca i da bude srednje tvrdoće;
  • Zube prati laganim kružnim pokretima, a četkicu držati pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube;
  • Obavezno koristiti konac za zube nakon pranja;

Narodno vjerovanje:

  • Poželjno je da svako jutro ispirate usta sa malo morske soli rastopljene u mlakoj vodi;
  • Tečnost za usta od rastavića (jednu i po kašičicu osušenog i usitnjenog rastavića preliti sa 5 dl vrele vode i to ostaviti da odstoji tako 30 minuta a zatim procijediti. U to dodati kašičicu soli i promiješati. Ovu tečnost treba koristiti više puta u toku dana jer će ojačati vaše desni;
  • Za dezinfekciju možete koristiti i tečnost od cvjetova lavande. Suve cvjetove lavande (1,5 kašiku) preliti sa pola litre ključale vode. To ostaviti da odstoji oko 20 min, procijediti i dodati malo meda.

Izvor: dentalimplant.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top