Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Kserostomija (xerostomia)

Kserostomija (xerostomia)

Kserostomija (xerostomia) je suhoća usne šupljine. Obično nastaje kao posljedica farmakoterapije a ponekad  zbog bolesti ili starenja. To je stanje koje se često javlja u zrelim godinama tj. lučenje pljuvačke se smanjuje kako organizam stari, što brzo dovodi do oštećenja zuba, čak i ako se pridržavate svih saveta o dentalnoj higijeni. Dok neki bolesnici primjećuju da su im usta suha, drugi toga ne moraju biti svjesni te nose bočice s vodom i stalno pijuckaju. Većina bolesnika sa kserostomijom ima jasne znakove smanjenog stvaranja sline a to su: suha i ljepljiva sluznica, pjenušava ili rastezljiva slina. Kserostomija ometa govor i gutanje, uzrokuje zadah iz usta a budući da smanjeno stvaranje sline više ne ispira bakterije tako ometa redovnu higijenu usne šupljine.

Kod dugotrajne kserostomije, propadanje zuba može biti izraženo. Karijes se može razviti na rubovima  plombi ili na neuobičajenim mjestima  (na vratu ili vrhu zuba). Česta je infekcija Candidom albicans koja dovodi  do crvenila i atrofije dorzuma jezika ili do stvaranja bijelog sirastog sloja koji prilikom odizanja krvari.

Na tržištu se može naći veliki broj pomoćnih sredstava koja su veoma efikasna u eliminaciji ovog procesa  i ne treba se ustručavati od njihovog korištenja posle četrdesete godine života. Čim osetite da su vam usta suva iako unosite dovoljno tečnosti porazgovarajte sa svojim zubarom i on će vam preporučiti preparate koji su najbolji za vas. Čak i obična žvaka bez šećera  kao i tečnosti za ispiranje usta mogu biti od veliki pomoći pri eliminaciji ovog problema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top