Mliječni zubi

Kod ljudi postoje dvije vrste zuba – mliječni i stalni zubi. Mliječnih zuba ima 20 i od stalnih kojih ima 32 najviše se razlikuju veličinom, bojom i oblikom. Mliječni zubi su znatno manji od stalnih i imaju mliječno-bijelu boju. Prvi zubi u ustima se pojavljuju između šestog i desetog mjeseca života, kada niču donji centralni sjekutići, a nakon njih slijede ostali mliječni zubi.

Mliječni zubi imaju višestruko važnu ulogu: oni čuvaju mjesto za stalne zube, potiču normalan rast i razvoj vilica, omogućavaju žvakanje, što je preduslov za dobru probavu.  Hranjljive materije su u tom periodu prijeko potrebne, jer je to period intenzivnog rasta i razvoja organizma. Ako nema zuba, hrana se ne žvaće nego gnječi, što opterećuje organe za varenje, dovodi do smanjene iskoristivosti (zaostajanje u razvoju). Mliječni zubi učestvuju u stvaranju glasova te razvoju jasnog i razumljivog govora. Artikulacija je uslovljena  prisustvom i položajem zuba.  Bitno utiču i na estetski izgled lica, što doprinosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta koje je u tom periodu osjetljivo na svoj izgled. Djeca koja izgube zube ili imaju pokvarene zube mogu biti predmet zadirkivanja od strane druge djece-vršnjaka u vrtiću i u školi.

Mnoge roditelje muči pitanje kada početi s higijenom usne šupljine djeteta.  Preporuka je da se počne sa higijenom i prije samog nicanja zuba. Ta preporuka ima smisla ako se uzme u obzir činjenica da ostaci hrane, bakterije i naslage na sluznici usta mogu oštetiti zube već u samom procesu nicanja. Da se to ne bi dogodilo, preporučuje se nakon svakog hranjenja bebi isprati usta vodom ili unutrašnjost usta obrisati čistom pokvašenom gazom kako bi se mehanički uklonili ostaci hrane.

Čim se zubi pojave u usnoj šupljini treba ih početi nježno četkati mekanom četkicom koja je svojom veličinom prilagođena dobi djeteta i vodom, bez upotrebe zubne paste. U dobi iznad dvije godine može se početi primjenjivati manja količina dječje zubne paste koja sadrži fluoride (dovoljno je na četkicu staviti količinu paste koja odgovara veličini zrna graška). Pri kupovini zubne paste za dijete svakako treba pročitati deklaraciju proizvođača jer neke dječje zubne paste zbog svog sastava nisu preporučljive za djecu mlađu od šest godina. Djeca do šeste godine života nemaju u potpunosti razvijen refleks gutanja, a zubnu pastu nije dobro gutati.

Prilikom pranja zuba glava djeteta treba biti tako položena da roditelj u svakom trenutku može jednostavno pratiti kretnje četkice u unutrašnjosti usne šupljine. Po završetku pranja obvezno usta treba isprati vodom. Djeca mogu samostalno početi prati zube već u dobi od šest ili sedam godina, no poželjno je da se pranje nadzire barem do 10. ili 11. godine.

Mnogi roditelji misle kako je prerani gubitak mliječnih zuba nevažan. Iako gubitak ovakvog zuba nije značajan kao gubitak stalnog zuba, ipak predstavlja razliku. Između ostalog, mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima, drže zube u pravilnom redu kako bi novi stalni zub izrastao ravno. To znači da ako mliječni zub ispadne prerano, može uticati na pravilnost stalnih zuba  djeteta. Tada nastaju malo veći problemi, odnosno potrebne su složenije stomatološke intervencije. Najbolje što roditelji mogu učiniti je reagovati odmah, dok je postupak popravke bezbolan i kratak. Kako bi dijete steklo naviku odlaska stomatologu bez traume, treba izbjeći velike i bolne zahvate. Najbolje preventivne mjere su dobra higijena i redovne posjete stomatologu, a jedna od ordinacija čiji je rad dobrim dijelom posvećen dječijoj i preventivnoj stomatologiji je i banjalučka Stomatološka ordinacija “Dentes”, kojoj u potpunosti možete prepustiti brigu o zubima vaše djece.

Dr Jovana Đekanović, doktor stomatologije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top